Stiri de ultima ora

TIFF 2019. Cineaştii români care se vor întâlni cu publicul la Cluj

TIFF 2019. Cineaştii români care se vor întâlni cu publicul la Cluj
Cultura
La aniversarea celor 18 ani de la prima ediţie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania celebrează, printr-o serie de proiecţii şi evenimente speciale, cinematografia română şi succesele profesioniştilor din domeniu, aici şi peste hotare. Sute de invitaţi vor veni la Cluj între 31 mai şi 9 iunie, pentru a-şi întâlni publicul şi pentru a fi prezenţi la numeroasele premiere anunţate.

Joi, 6 iunie, actorul Pavel Bartoş îşi face debutul regizoral alături de publicul TIFF din Piaţa Unirii Open Air, cu scurtmetrajul Romanian Tradition. Comedia pe care o semnează este bazată pe o întâmplare reală, petrecută la o nuntă sătească, şi are o distribuţie generoasă. Parte din aceasta va fi alături de Pavel Bartoş, la Cluj, printre cei confirmaţi numărându-se Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, Alexandru Ion, Vladimir Purdel, Ruxandra Maniu şi Adrian Damian. 

Cum filmul va fi prezentat în deschiderea proiecţiei Moromeţii 2, întâlnirea cu atât de multe personalităţi româneşti va fi o încântare pentru publicul prezent la eveniment. Moromeţii 2 vine, la rândul său, cu parte din echipă, actorii Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paştina, Gheorghe Visu şi regizorul Stere Gulea, urmând să fie prezenţi la Cluj.

Ediţia TIFF din acest an va continua să celebreze şi acei profesionişti din film pe care nu-i vedem niciodată pe marele ecran, dar ale căror eforturi creative sunt esenţiale pentru succesul unei producţii. Astfel, un Premiu pentru întreaga carieră îi va fi oferit Oanei Păunescu, unul din cei mai importanţi şi prolifici creatori de costume de film din Romania. Cariera sa în film a început în anii ’80, iar în 1992 a fondat, alături de Vlad Păunescu, Castel Film, una dintre cele mai mari companii de producţie autohtone. Odată cu dezvoltarea producţiei de film în România, a început să realizeze costume pentru regizorii străini care alegeau să filmeze aici. 

Creaţiile sale au îmbrăcat personaje interpretate de actori celebri ca Elizabeth Hurley, Nicole Kidman, Wesley Snipes, Jude Law sau Jean-Claude Van Damme. A colaborat cu regizori de renume pentru zeci de producţii de top şi a fost de două ori nominalizată la Gala Premiilor Gopo, în 2009 pentru costumele din Nunta Mută (r. Horaţiu Mălăele), şi în 2015 pentru Kira Kiralina (r. Dan Piţa). Malmkrog, în regia lui Cristi Puiu, este cel mai recent proiect autohton în care s-a implicat.

Între 31 mai şi 8 iunie, creaţiile Oanei Păunescu vor putea fi admirate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul expoziţiei EPIC, o călătorie simbolică generată de mii de ore de lucru transpuse într-un concept al visării, care marchează evadarea personală din planul real în cel ireal. Joi, 6 iunie, Oana Păunescu va fi prezentă la proiecţia filmului Ce s-a întâmplat cu luni/What Happened to Monday, thriller-ul science fiction regizat, în 2017, de Tommy Wirkola, în care costumele create de designer au îmbrăcat vedete precum Noomi Rapace, Glenn Close şi Willem Dafoe. La finalul proiecţie de la cinema Arta, Oana Păunescu va împărtăşi publicului detalii din procesul complex de creaţie a costumelor în cadrul unui film.  

De pe covorul roşu de la Cannes, alături de echipa filmului La Gomera, regizorul Corneliu Porumboiu va fi prezent la prima proiecţie din România a celei mai noi pelicule pe care o semnează.  Monştri., inclus atât în competiţia pentru Trofeul Transilvania, cât şi în Zilele Filmului Românesc, ajunge la Cluj însoţit de echipa de producţie şi de actorii Cristi Popa, Judith State, Şerban Pavlu şi Dorina Lazăr. 

Proiectat în premieră absolută la Gala de deschidere TIFF, Parking (r. Tudor Giurgiu), va oferi cinefililor şansa de a-i întâlni pe membrii echipei de producţie şi pe actorii Mihai  Smarandache, Carmen Florescu şi Erzsébet Fülöp. Nu va lipsi de la eveniment nici scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului. Publicul va putea urmări în premieră mondială filmul MO, debutul regizorului Radu Dragomir, care va fi prezent la proiecţia filmului alături de interpreta rolului principal, actriţa Dana Rogoz.

Regizorul Bogdan Mirică şi toţi eroii serialului UMBRE vor sosi la Cluj în Ziua HBO, joi 6 iunie, pentru a prezenta fanilor, în premieră, primul episod din cel de-al treilea sezon .
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus