Stiri de ultima ora

Statutul de autonomie al ţinutului secuiesc girat de UDMR– război hibrid al Moscovei la adresa României sau simplă miză electorală ungară!?

Statutul de autonomie al ţinutului secuiesc girat de UDMR– război hibrid al Moscovei la adresa României sau simplă miză electorală ungară!?
Cultura
Presa maghiară a anunţat în data de 22.12.2017 că în ultima zi a sesiunii din acest an a Camerei Deputaţilor, paramentarul UDMR Kulcsar Terzsa Jozsef a depus, spre legiferare, Statutul de autonomie al ţinutului secuiesc, act normativ care a mai fost respins, în două rânduri, de legislativul român, sub principalul argument că acesta încalcă flagrant Constituţia României.

 Pe bună dreptate, orice se poate întreba care este miza unui asemenea demers al UDMR, făcut înaintea Crăciunului, în linişte, parcă fără a atrage atenţia cuiva, în condiţiile în care este de la sine înţeles că o asemenea propunere, care practic enclavizează definitiv judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, nu va fi niciodată acceptată de Parlamentul României. 

Şi atunci care este strategia de acţiune gândită oare de Kelemen Hunor în tandem cu unii oficiali de la Budapesta referitor la acest subiect? Pentru cine nu îşi mai aduce aminte, trebuie să menţionăm că domnul Kulcsar Terzsa Jozsef reprezintă, de fapt, Partidul Civic Maghiar, entitate al cărei preşedinte de onoare este Kover Laszlo, actualul preşedinte al Parlamentului Ungariei, omul care la finalul anilor 90 coordona activitatea serviciilor de informaţii ungare. Acelaşi Kover Laszlo care, împreună cu şeful său de cabinet, Veress Laszlo, originar din judeţul Harghita, a răscolit ca niciodată diplomaţia ungară şi română cu intenţia lor de a-l reînhuma, în pofida opoziţiei autorităţilor de la Bucureşti şi a principalelor organizaţii evreieşti mondiale, pe scriitorul fascist şi antisemit Nyiro Jozsef. 

Aşadar care sunt argumentele avute în vedere oare de Kelemen Hunor, Kover Laszlo şi Veress Laszlo atunci când au decis că acest statut pentru autonomie trebuie reînaintat in Parlamentul României? Tocmai acum când acelaşi Parlament al României le-a făcut o concesie gratuită si de o mare dărnicie, votând mai întâi posibilitatea ca legislativul să înfiinţeze şcoli iar, mai apoi, aprobând în prima cameră, în urmă cu o zi, înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, împotriva opoziţiei manifestate de mai mulţi parlamentari din Târgu Mureş dar şi de majoritatea românilor din orasul transilvan!

Să le analizăm pe rând:

Detalii în limba maghiară aici :  https://kronika.ro/erdelyi-hirek/szorosabbra-fuzne-szekelyfold-es-gagauzia-kapcsolatait-az-mpp 

Curios este faptul că în ultima perioadă, prin acţiunile iniţiate, Kelemen Hunor a pierdut din ce în ce mai mult din sprijinul politic european ce era acordat UDMR, considerându-se că organizaţia se radicalizează cu fiecare zi care trece. Un ultim exemplu este comunicatul de presă emis de preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul (în care UDMR a fost prima entitate din România cu drepturi depline), prin care acesta condamnă, fără echivoc, susţinerea acordată de UDMR legilor care pretind că reformează sistemul judiciar românesc. Desi Kelemen Hunor a emis imediat o replică la acuzaţiile lui Joseph Daul, acestea nu au nicio valoare, situaţia fiind una evidentă chiar şi pentru electoratul maghiar care, de regulă, este unul mult mai disciplinat decât cel român. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus