Stiri de ultima ora

Spania: Muzeul Prado din Madrid prezintă un portret inedit semnat de Velázquez (FOTO)

Spania: Muzeul Prado din Madrid prezintă un portret inedit semnat de Velázquez (FOTO)
Cultura
Muzeul Prado din Madrid a prezentat luni un "portret inedit" al Regelui Filip al III-lea atribuit pictorului spaniol Velázquez și descoperit de un colecționar american care l-a donat muzeului, informează AFP.

"Sunt foarte fericit și mândru că micul meu tablou poate fi admirat aici la Madrid", a declarat colecționarul William B. Jordan, specialist în pictura spaniolă, în timpul prezentării picturii la Madrid.

Lucrarea, reprezentându-l pe regele spaniol Filip al III-lea, care a domnit între anii 1598 și 1621, va fi expusă alături de alte tablouri până la data de 29 octombrie.

Potrivit Muzeului Prado, acest portret, datând din 1627, este un studiu realizat pentru o altă pânză de Velázquez, "Expulzarea maurilor", distrusă de incendiu în 1734, înainte de construirea muzeului.

Expoziția prezintă și alte picturi având legătură cu portretul, inclusiv una semnată de Tițian, reprezentându-l pe Filip al III-lea copil, dar și tablouri care l-au inspirat pe marele maestru spaniol pentru realizarea acestui portret.

În decembrie 2016, William B. Jordan a donat "Portretul lui Filip al III-lea" asociației Prietenii americani ai Muzeului Prado, iar aceasta l-a transferat muzeului pentru expoziția sa din colecția permanentă.

Americanul a descoperit pictura în 1988 sub numele de "Portret de bărbat", la o licitație desfășurată la Londra — la acel moment lucrarea fiind atribuită unui alt pictor.

După restaurarea ei, Jordan a susținut că pictura îi aparține lui Velázquez — afirmație confirmată de Muzeul Prado după analizarea lucrării și compararea sa cu alte picturi ale artistului.

Potrivit AFP, în prezent în lume există circa 120 picturi semnate Diego Velázquez (1599-1660), deținute în cea mai mare parte de Muzeul Prado, printre acestea figurând și faimoasa "Las Meninas".
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus