Stiri de ultima ora

Sfânta Parascheva 2015. Viaţa şi minunile Cuvioasei care ocroteşte Moldova

Sfânta Parascheva 2015. Viaţa şi minunile Cuvioasei care ocroteşte Moldova
Cultura
Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Parascheva cea nouă este cinstită de Biserică Ortodoxă Română pe 14 octombrie. La Mitropolia din Iaşi a început pelerinajul cu mii de oameni care aşteaptă, pe frig şi ploaie, să se închine la sfintele moaşte ale Sfintei de la Mitropolie. Mai există o sfântă cu acelaşi nume, Sfânta Parascheva Romana, sărbătorită pe 26 iulie.

"Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34) – au fost cuvintele care au determinat-o pe Sfânta Parascheva să aleagă o viaţă dedicată credinţei în Domnul Hristos.

Viaţa Sfintei Parascheva 

Sfânta a trăit în secolul al XI-lea, născută fiind în satul Epivat, aproape de Constantinopol, capitala Imperiul Roman de Răsărit. Părinţii Sfintei erau de neam bun şi înstăriţi.

Aceasta a primit din familie îndrumare către Hristos, iar ea nu a stat la umbra averii familiei sale înstărite, ci s-a decis să-L slujească pe Domnul, după ce în Biserică a ascultat cuvintele.

După ce a auzit aceste cuvinte, ieşind din biserică, s-a ascuns de maica sa şi dezbrăcând hainele bogate pe care le purta, le-a dat unui sărac şi ea a îmbrăcat hainele acelui om.

Când a venit acasă şi au văzut-o părinţii îmbrăcată în haine sărace, s-au îngrozit şi au bătut-o ca să nu mai procedeze aşa. Dar ea a continuat să dea hainele ei săracilor.  Apoi, fără ştirea părinţilor, a plecat la Constantinopol.

După aceea a mers pe jos la  Iraclia din Pont, unde a rămas cinci ani. Parascheva era smerită, cu inima curată, petrecându-şi timpul în rugăciuni.

A ajuns şi la Ierusalim, unde "blândele picioare ale Mântuitorului Hristos au călcat"  şi s-a alăturat unor călugăriţe în pustie.  "Bea apă de izvor, trebuinţa aşternutului o împlinea cu o rogojină, iar îmbrăcămintea era o haină şi aceasta foarte zdrenţăroasă", aşa trăia Sfânta, potrivit site-ului sfantaparascheva.com.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus