Stiri de ultima ora

Se pregătește un lungmetraj inspirat din dezvăluirile unui fost ministru de finanțe despre criza din Grecia

Se pregătește un lungmetraj inspirat din dezvăluirile unui fost ministru de finanțe despre criza din Grecia
Cultura
Regizorul franco-grec Costa-Gavras va realiza cel de-al 22-lea lungmetraj al său la Atena. Este vorba despre adaptarea cărţii "Conversaţii între adulţi, în culisele Europei", de Yanis Varoufakis, în care fostul ministru grec de Finanţe dezvăluie tentativa sa de a uşura povara austerităţii pentru Grecia în timpul crizei financiare care a început în 2008, potrivit AFP, relatează News.ro.

Acţiunea filmului are loc în cele şase luni în care, din ianuarie până în iulie 2015, Yanis Varoufakis, pe atunci ministru grec al Finanţelor în guvernul lui Alexis Tsipras, a încercat să negocieze cu ţările din zona euro. Sub presiunea creditorilor ţării, Uniunea Europeană şi FMI, Yanis Varoufakis a decis în final să demisioneze la 6 iulie 2015.

În centrul capitalei greceşti, în Piaţa Kotzia, în faţa Băncii Greciei şi a primăriei din Atena, Costa-Gavras filma joi o scenă în care actorul grec Christos Loulis, care în interpretează pe Yanis varoufakis, iese din maşină în compania actorului grec Alexandros Bourdoumis, care îl joacă pe Alexis Tsipras. Cei doi bărbaţi sunt luaţi cu asalt de jurnalişti şi de o mulţime impresionantă, formată din figuranţi, a descris o fotografă pentru AFP.

Lansarea filmului este prevăzută la sfârşitul anului 2019.

În 2015, atenţia mass media din lumea întreagă era îndreptată către situaţia Greciei, ţara fiind la marginea falimentului şi risca să iasă din zona euro. Sub presiunea creditorilor, Alexis Tsipras acceptă un al treilea împrumut internaţional, însoţit de un nou pachet de măsuri severe.

Regizor angajat, Costa-Gavras, 85 de ani, este autorul unor filme politice şi istorice precum "Z" (1969), "L Aveu" (1970), "Amen" (2002) sau "Le Capital" (2012).

Noua sa producţie despre criza grecească a beneficiat de ajutor de la Statul grec de 630.000 de euro, adică 35% din cheltuielile totale în Grecia, în cadrul unui program recent lansat de Guvern şi care vizează sprijinirea producţiei audiovizuală.

Filmul lui Costa-Gavras este "unul dintre cele 38 de producţii alese pentru a fi finanţate parţial de Grecia", a indicat Nokos Pappas, ministrul pentru politici digitale, citat într-un comunicat.

Costa-Gavras, de altfel preşedinte al Cinematecii franceze, a precizat că va fi "în plin proces de filmare la Atena câteva zile, până la 20 aprilie". După Atena, el va continua la Paris, Riga şi Londra.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus