Stiri de ultima ora

Se dă startul Târgului de carte de la Leipzig, al doilea ca importanță din Germania; Lituania - țară invitată

Se dă startul Târgului de carte de la Leipzig, al doilea ca importanță din Germania; Lituania - țară invitată
Cultura
Lituania este țara invitată la Târgul de carte de la Leipzig din perioada 23-26 martie și își propune să trezească interesul cititorilor germani față de literatura sa printr-o prezență memorabilă, relatează DPA.

Într-un sens metaforic, autorii lituanieni sunt jongleri, scrie agenția germană de știri. Niciunul nu poate să trăiască doar din scris, așa că lucrează și ca traducători, profesori sau jurnaliști, a declarat Ausrine Zilinskiene, directoare a Institutului cultural lituanian cu sediul la Vilnius.

Industria de carte din Lituania își propune să prezinte un show memorabil la Târgul de carte de la Leipzig.

Lituania va prezenta 26 de cărți noi traduse în germană la acest târg. "Suntem mândri de acest lucru", a spus Ausrine Zilinskiene. În mod normal numai două până la patru cărți pe an sunt traduse în germană.

Prezentarea Lituaniei la Leipzig, unul din cele peste 50 de evenimente de la târgul de carte din acest an, este finanțată de institutul cultural și de Ministerul Culturii. "Este un lucru care va da roade. Prin cultură poți comunica mult despre o țară", a spus Zilinskiene.

Unul dintre autorii lituanieni prezent la târg este Laurynus Katkus. Născut în 1972 la Vilnius, el face parte din generația tânără de scriitori. Când este întrebat despre situația literaturii contemporane din țara lui, devine meditativ. El vorbește despre un trend spre "neoliberalism în literatură", care își propune să fie amuzant și antrenant pentru cititori.

Însă temele acoperite în cărțile care vor fi prezentate le Leipzig sunt variate. Katkus, de exemplu, prezintă o mică carte de eseuri în care își exprimă opiniile personale privind relația tulburată dintre Lituania și Rusia.

Este unul dintre subiectele de actualitate din literatura lituaniană care a apărut ca entitate separată după ce țara și-a obținut independența față de Uniunea Sovietică, în 1990.

Un alt subiect este ce s-a întâmplat în perioada scursă de atunci cu tânărul stat care a trebuit să-și definească identitatea.

Există însă alți autori, precum Undine Radzeviciute, care nu se înscrie într-o categorie sau alta, după cum arată cartea ei intitulată "Pești și dragoni", despre vederile europenilor privind China.

Cât de mică este de piața de carte din Lituania este dovedit și de faptul că în ultimii ani tirajul mediu pentru o carte a fost de circa 1.300 de exemplare, a declarat Aida Dobkeviciute, șefa asociației editorilor din țară. Când se vinde în 3.000 de exemplare, o carte este considerată bestseller.

Laurynus Katkus spune însă că pentru el ca scriitor problema principală nu este piața mică de carte. "Problema este mai degrabă că profesiunile afiliate sunt atât de prost plătite", a spus el. Asta înseamnă că pentru majoritatea scriitorilor, nu este suficient un singur job suplimentar.

Lituania se va prezenta la Leipzig în primul rând ca țară europeană și membră a UE. "Ideea europeană este în viață în Lituania", a declarat directorul Târgului de carte de la Leipzig, Oliver Zille.

Dar problemele economice de acolo și mobilitatea populației au dus la o migrație masivă a creierelor. Într-o țară de circa 3 milioane de locuitori, sute de mii de oameni au plecat.

Târgul de carte de la Leizig este cel de al doilea ca importanță după cel de la Frankfurt. Întrucât este organizat în martie, este perceput ca un indicator privind orientările din industrie în primăvară, notează DPA.

În acest an se anticipează că vor exista 2.400 de expozanți, după ce în 2016 au existat 2.250 din 42 de țări. La Târgul de carte de la Leipzig sunt așteptați nu mai puțin de 260.000 de vizitatori, la fel ca în 2016.

În paralel ca avea loc evenimentul "Leipzig liest" (Leipzig-ul citește — n.r.), în cadrul căruia 3.300 de autori vor lua parte la sute de manifestări din 411 locații din întregul oraș.

Biletele pentru zilele de joi (deschiderea), vineri și duminică costă 17,50 euro, iar pentru ziua de sâmbătă 19 euro. Biletul pentru toate cele patru zile de târg costă 33 de euro.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus