Stiri de ultima ora

Scriitorul francez Pascal Bruckner și-a lansat în România cel mai nou roman, "Un an și-o zi"

Scriitorul francez Pascal Bruckner și-a lansat în România cel mai nou roman, Un an și-o zi
Cultura
Romancierul şi eseistul Pascal Bruckner are o relaţie specială cu România. Are peste 20 de titluri traduse în româneşte. De curând, şi-a lansat un nou roman, intitulat "Un an și-o zi", un fel de fabulă în care un hotel, în care se întâmplă tot felul de lucruri ciudate, e metafora umanităţii groteşti şi-a închisorii, totodată.

COOLTURA Un an și-o zi, noul roman al lui Pascal Bruckner

În noul lui roman, Pascal Bruckner imaginează un univers concentraționar. Închisoarea e un hotel ciudat, unde o tânără ajunge după ce avionul aterizează forțat. Rămâne peste noapte, dar i se spune că a stat un an de zile și că are de plătit o factură uriașă. În contul banilor, eroina e pusă să muncească, cu alte cuvinte, ajunge sclavă. Îi e greu să-și păstreze umanitatea în aceste condiții.

Pascal Bruckner: "Hotelul nu trimite la literatura lui Kafka, e, mai degrabă, o metaforă pentru răpire, pentru starea de ostatic. Imaginaţi-vă că sunteţi ostatici ai unui grup islamist, sau ai unor gangsteri, aceasta e situaţia fetei. Ea este făcută prizonieră pentru nişte motive pe care nu le înțelegem, nu știm cum reuşeşte să scape. Este perversiunea actului luării de ostatici, care îi dezumanizează pe aceştia şi îi transformă în călăi. Hotelul este o metafoară despre aceste lucruri. Este un voiaj într-un labirint din care personajul principal nu pricepe nimic.  Nu se ştiu prea exact legile şi nici dacă va fi eliberată, la capătul unui an, aşa cum i s-a promis. Este o fabulă despre condiţia umană, dacă vreţi, dar cu umor, cu ciudăţenii, cu exagerări, pentru că fiecare etaj e o lume diferită."

Cu minuție, Pascal Bruckner construiește o atmosferă tenebroasă, fantastă, de han bântuit. Dincolo de povestea captivități, Bruckner mai apasă o pedală, aceea a relației fiică-tată.

Jezabel, eroina cărții, vrea să îndeplinească ultima dorință a tatălui, rostită pe patul de moarte, să ducă un ceas conceput de el unui prieten. Ceasul e bizar, nu arată timpul, ci-l distruge.

"Am ales un personaj feminin zdrobit de tată, de care încearcă să scape. Pe patul de moarte, tatăl a pus-o să facă un jurământ, ea încearcă să se emancipeze. Încearcă să scape de acest ceas, pe care îl duce la Montreal, sperând că la întoarcere nu va mai auzi de această paternitate greu de suportat. Este, de asemenea, istoria unei emancipări. A unei încarcerări şi a unei emancipări", spune Bruckner.

Pascal Bruckner e cunoscut în România mai ales pentru romanele "Luni de fiere", care a fost ecranizat de Roman Polanski, "Hoții de frumusețe" și "Copilul divin".

Profesor invitat al universităților americane,  Bruckner e și publicist și editor la Grasset.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus