Stiri de ultima ora

Scriitorul Cezar Paul-Bădescu, unul dintre scenariştii de la „Ana, mon amour“: „Este filmul lui Netzer, care doar a pornit  de la romanul meu“

Scriitorul Cezar Paul-Bădescu, unul dintre scenariştii de la „Ana, mon amour“: „Este filmul lui Netzer, care doar a pornit  de la romanul meu“
Cultura
La o conferinţă de presă, organizată la sediul Institutului Cultural Român (ICR), a fost prezentată echipa filmului „Ana, mon amour“, regizat de Călin Peter Netzer, care va reprezenta România în competiţia de la Berlinale 2017. Filmul, care îi are în rolurile principale pe actorii Diana Cavaliotti şi pe Mircea Postelnicu, porneşte de la romanul scriitorului Cezar Paul-Bădescu, „Luminiţa, mon amour“.

 Institutul Cultural Român a găzduit luni, la sediul din Aleea Alexandru 38, o conferinţă de presă dedicată participării româneşti la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin – Berlinala 2017. Au participat criticul de film Iris Lackner (Israel), preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, directorul de imagine Andrei Butică, actorii Mircea Postelnicu, Diana Cavallioti şi Adrian Titieni, co-scenariştii Cezar Paul-Bădescu şi Iulia Lumânare, producătoarea Oana Iancu, actorul Tudor Aaron Istodor, regizoarea Ioana Mischie şi Alina Sălcudeanu (CNC). Discuţiile au fost moderate de Cristina Liberis, secretar general adjunct al ICR.

La ediţia din acest an, desfăşurată în perioada 9-19 februarie 2017, Institutul Cultural Român susţine participarea românească la următoarele secţiuni: „Competiţie“ – „Ana, mon amour“ de Calin Peter Netzer, „Berlinale Talents“: Ilinca Calugareanu (regizor), „Co-production Market“ – proiectul de film „Caprioara“: Bogdan George Apetri (regizor), Oana Iancu (producator). Din partea României au mai fost anunţate participări astfel: „Berlinale Talents”: actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truţă şi scenarista Monica Stan şi „Shooting Star”: actorul Tudor Aaron Istodor.

Cel mai recent film al regizorului Călin Peter Netzer, Ana, mon amour, a fost selectat în competiţia oficială a festivalului. Filmul este o adaptare liberă după romanul scriitorului Cezar Paul-Bădescu, „Luminiţa, mon amour“, „o ironie la adresa lumii în care trăim şi a felului în care aceasta vede afecţiunea nervoasă şi încearcă să ofere soluţii de cele mai multe ori ridicole”, după cum a declarat autorul volumului şi co-scenarist al filmului, Cezar-Paul Bădescu. În cazul producţiei cinematografice, latura socială este trecută în paranteză, „Călin Peter Netzer fiind interesat de dezvoltarea relaţiei de cuplu”, a explicat Cezar Paul-Bădescu, care a mai spus şi că regizorul a mărturisit că s-a identificat cu personajul feminin al cărţii, Luminiţa.

„Este filmul lui Netzer, care doar a pornit de la romanul meu“, a subliniat Cezar Paul-Bădescu.

Scenarista Iulia Lumânare a menţionat că „dorinţa nu a fost aceea de a face un film despre psihanaliză, ci unul psihanalitic”. Directorul de imagine Andrei Butica a povestit despre plăcerea de a lucra la această producţie, iar actorii din rolurile principale, Mircea Postelnicu si Diana Cavallioti, au vorbit despre felul în care au reuşit să intre în pielea personajelor, având nevoie de o perioadă de introspecţie şi apelând chiar la un psiholog profesionist. Actorul Adrian Titieni, care a interpretat în film rolul medicului psihanalist, vede această producţie ca pe „o oglinda a fiecăruia dintre noi şi în acelaşi timp ca pe un punct de plecare în cunoaşterea propriei identităţi”.

În cadrul evenimentului a fost adusă în discuţie importanţa cinematografiei româneşti şi locul acesteia în contextul internaţional. Preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, a subliniat ideea necesităţii unei industrii a filmului cu instituţii puternice.

„Ar fi bine ca toate premiile pe care le iau atât de talentaţii noştri cineaşti să nu rămână fără ecoul profund, real, să nu rămână la nivelul obsecvios al unor evenimente-society. Cred că este necesar să înţelegem ce înseamnă o industrie a filmului şi cum se construieşte ea şi că a promova un film românesc e un proces de durată, fără pauză. Promovarea nu se face doar în festivaluri, e o maşinărie care trebuie pusă mereu în mişcare”, a subliniat Radu Boroianu.

Totodată, a declarat că este încântat că echipa filmului „Ana, mon amour“ este tânără şi crede că pelicula va fi apreciată la Berlin: „Sper că aşteptarea mea este o aşteptare colectivă, am mari speranţe”.

Iris Lackner (foto), critic de film din Israel, a menţionat că filmul românesc este foarte bine văzut în străinătate. „Din momentul în care cineaştii români au început să câştige din ce în ce mai multe premii la festivaluri internaţionale renumite, în Israel a crescut interesul publicului care doreşte filme de calitate.” a conchis Iris Lackner.

ICR susţine, de asemenea, standul românesc din cadrul European Film Market şi apariţia catalogului Romanian Films. Despre standul de promovare a filmului românesc la Berlinale a vorbit Alina Sălcudeanu, coordonatoarea Departamentului de Relaţii Internaţionale al Centrului National al Cinematografiei. 

La conferinţa de la sediul ICR au mai participat actorul Tudor Aaron Istodor, care va concura la secţiunea „Shooting Star”, şi regizoarea Ioana Mischie, care nu este la prima întâlnire cu Festivalul de la Berlin, de această dată fiind selecţionată în secţiunea „Berlinale Talents”. După spusele sale, „meritul acestui program este realizarea solidarităţii între tinerii cineaşti români.”

ICR Berlin a început să sprijine cu succes prezenţele româneşti la festival în anul 2008, an în care lui Bogdan Mustaţă i-a fost decernat Ursul de Aur pentru scurtmetrajul "O zi bună de plajă". În anul 2010, regizorul Florin Şerban a primit Ursul de Argint pentru pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier". Anul 2013 a adus României "Ursul de Aur" pentru pelicula "Poziţia copilului", regia Călin Peter Netzer, anul 2015 "Ursul de Argint" pentru pelicula "Aferim!", regia Radu Jude, iar 2016 premiul "CICAE — Confederation Internationale des Cinemas d Art et d Essai" (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă) pentru filmul "Ilegitim, regia: Adrian Sitaru.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus