Stiri de ultima ora

Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk câştigă Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2018. Austriacul Peter Handke câştigă pe anul 2019

Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk câştigă Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2018. Austriacul Peter Handke câştigă pe anul 2019
Cultura
Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2018 a fost decernat scriitoarei poloneze Olga Tokarczuk pentru „o imaginaţie narativă care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă trecerea limitelor ca formă de viaţă”. Nobelul pentru anul 2019 i-a fost acordat scriitorului austriac Peter Handke, „pentru o operă influentă care, cu ingeniozitate lingvistică, a explorat periferia şi specificitatea experienţei umane”, a anunţat Academia Suedeză.

Olga Tokarczuk (57 de ani) este o scriitoare poloneză, eseistă, autoare de scenarii, poetă, psihologă, laureată a Premiului Literar Nike (2008).

Olga Tokarczuk a fost crescută în Sulechow, ulterior venind cu părinţii în Kietrz, unde a terminat liceul C.K. Norwid. A absolvit psihologia la Universitatea din Varşovia. În timpul studiilor a avut grijă ca voluntar de persoanele bolnave psihic. După studii a lucrat ca psihoterapeut în centrul de sănătate mintală din Wałbrzych. După ce primele opere literare şi-au câştigat popularitatea, a renunţat să mai lucreze şi după ce s-a mutat în Nowa Ruda şi-a consacrat scrierile. În prezent locuieşte în Krajanów din jurul oraşului Nowa Ruda în Sudet; peisajul şi cultura acestor împrejurări apar in câteva dintre operele sale. Predă versuri în proză pentru Studiul Literar- Artistic la Universitatea Jagiellonă din Cracovia.

A fost coorganizatorul Festivalului de Poveşti, în timpul căruia autori de scurte forme literare din Polonia şi străinătate îşi prezintă operele. Din 2008 îşi continuă activitatea de compunere a scrierii sale la Universitatea Opole. Olga Tokarczuk face parte din partidul Zieloni 2004 şi este membru al redacţiei „Critica politică”.

Printre scrierile lui Tokarczuk se numără Ultimele povestiri, Rătăcitorii, Călătoria oamenilor Cărţii- toate apărute la Editura Polirom. 

Peter Handke (76 de ani) este scriitor, dramaturg şi traducător austriac. Handke şi mama sa au trăit în sectorul Pankow din Berlinul ocupat de sovietici, între 1944 şi 1948, înainte de a se muta în Griffen. Conform unor biografi ai scriitorului, dependenţa de alcool a tatălui vitreg şi accesul limitat la o viaţă culturală au contribuit la antipatia lui Handke pentru obicei. În 1954, Handke a fost trimit la un internat catolic de băieţi unde a publicat primul său text, în ziarul şcolii, Fackel. În 1959, s-a mutat la Klagenfurt, unde a făcut şi liceul. În 1961, a început să studieze dreptul la Universitatea din Graz. 

Opera lui Handke nu este încă publicat în limba română. Printre romanele sale se numără „A Sorrow Beyond Dreams”, ”The Goalie s Anxiety at the Penalty Kick” sau ”Storm Still”. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus