Stiri de ultima ora

Scandal la Opera Maghiară - A fost montat Porgy and Bess cu artiști albi care au mințit că au origini afro-americane

Scandal la Opera Maghiară - A fost montat Porgy and Bess cu artiști albi care au mințit că au origini afro-americane
Cultura
Opera de stat din Ungaria a fost criticată pentru că a pus în scenă, în mod ilegal, reprezentații ale operei "Porgy and Bess" care nu respectau regulile impuse de administratorii averii compozitorului George Gershwin, relatează The Guardian potrivit mediafax.

Neînțelegerile au început în 2018, când primele discuții au fost legate de distribuție. Aceasta era formată din actori albi, deși reprezentanții lui Gershwin au interzis adaptările care nu au actori afro-americani în distribuție. Anul acesta, instituția culturală din Budapesta a revenit cu o serie de încă șase spectacole, începută pe 5 aprilie, iar presa maghiară a speculat că actorii folosesc copii ilegale după partiturile închiriate pentru prestațiile de anul trecut.

Site-ul ungar Index a afirmat, citând o sursă anonimă, că mai există un aspect ilegal în privința reprezentațiilor. Redactorii de pe pagina web au susținut că, înaintea spectacolului de pe 5 aprilie, interpreții au fost puși să semneze declarații prin care susțineau, în mod fals, că au origini afro-americane, fapt care să le poată permită să joace în opera semnată de compozitorul american.

Aceeași sursă a mai declarat că majoritatea cântăreților au semnat documentul și că, deși managerii instituției au văzut demersul ca pe o glumă, unii dintre artiști s-au temut că vor fi concediați de la operă dacă nu își vor da acordul.

Programele aflate la vânzare în foaier în timpul reprezentației au avut inscripționate pe ele o notă în roșu. "Maniera de producție a acestei reprezentații din "Porgy and Bess" nu este autorizată și este contrară cererilor făcute în legătură cu prezentarea acestei opere", afirmă aceasta.

Directorul general al Operei de Stat din Ungaria, Szilveszter Ókovács, a refuzat să comenteze asupra cererilor pentru The Guardian. El a îndreptat jurnaliștii spre o serie de întrebări adresate celor de la Index în legătură cu piesa : "Ce culoare este negru pe scara Pantone?", "Unul dintre bunicii lui Barack Obama a fost alb, credeți că ar fi fost drept ca acesta să joace în Porgy and Bess ?" și "Ați rămâne calmi dacă ați plăti pentru un produs afișat în vitrina unui magazin, dar tranzacția v-ar fi refuzată de vânzători pentru că nu sunteți negru?".

Controversele legate de "Porgy and Bess" nu sunt primele probleme cu care se confruntă instituția culturală din Ungaria. Anul trecut, 15 reprezentații din musicalul "Billy Elliot" au fost anulate după ce presa de extremă dreapta a susținut că producția i-ar putea face homosexuali pe copii.

Libretul operei "Porgy and Bess" spune povestea lui Porgy, un cerșetor afro-american care trăiește în mlaștinile din orașul Charleston, situat în statul american Carolina de Sud. El încearcă să o salveze pe Bess de iubitul ei violent și posesiv, Crown, și de dealer-ul ei de droguri, Sportin Life. Aceasta a fost pusă în scenă pentru prima oară în Boston, pe 30 septembrie 1935, iar reprezentațiile sale ulterioare au avut loc pe Broadway.

"Porgy and Bess" a avut în distribuție un grup de interpreți afro-americani specializați în operă, o decizie considerată a fi îndrăzneață la data premierei. Piesa nu s-a bucurat inițial de prea multă popularitate datorită temelor cu caracter rasial, dar a devenit una dintre cele mai cunoscute și interpretate opere după ce a fost pusă în scenă de Houston Grand Opera în 1976.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus