Stiri de ultima ora

Sarajevo, prin ochii lui Cristi Puiu

Sarajevo,
prin ochii lui Cristi Puiu
Cultura
„Bridges of Sarajevo”, un proiect omnibus format din 13 scurtmetraje şi coordonat de Jean-Michel Frodon, în care Cristi Puiu se numără printre regizori, va fi prezentat în afara competiţiei la cea de-a opta ediţie a Lisbon & Estoril Film Festival.

Înfiinţat în 2007, Lisbon & Estoril Film Festival, care se va desfăşura între 7 şi 16 noiembrie, a devenit unul dintre marile evenimente culturale din Portugalia şi prezintă la fiecare ediţie, potrivit site-ului evenimentului, „ceea ce este mai bun din ceea ce s-a realizat în lumea cinematografiei”.

Cristi Puiu şi Jean-Luc Godard se numără printre regizorii care au realizat filmul colectiv „Bridges of Sarajevo”, format din 13 scurtmetraje şi coordonat de Jean-Michel Frodon, care a fost inclus în secţiunea Les séances spéciales din selecţia oficială a Festivalul de la Cannes 2014.

Cristi Puiu a regizat în cadrul acestui proiect scurtmetrajul „Das Spektrum Europas”, cu Valeria Seciu şi Marian Râlea, în care vede Sarajevo de la distanţă, din România.

„Bridges of Sarajevo” este un proiect realizat în cadrul evenimentelor care marchează, în 2014, împlinirea a o sută de ani de la începutul Primului Război Mondial.

Filmul „Bridges of Sarajevo” cuprinde 13 scurtmetraje, în general de câte şase şi opt minute, realizate de 13 regizori europeni, respectiv Teresa Villaverde (Portugalia), Aida Begic (Bosnia şi Herţegovina), Leonardo di Costanzo (Italia), Jean-Luc Godard (Elveţia), Kamen Kalev (Bulgaria), Serghei Loznitsa (Rusia), Isild Le Besco (Franţa), Vincenzo Marra (Italia), Ursula Meier (Elveţia), Vladimir Perisic (Serbia), Cristi Puiu (România), Marc Recha (Spania) şi Angela Schanelec (Germania).

Alături de „Bridges of Sarajevo”, în afara competiţiei, în festivalul portughez va fi proiectat filmul "Minuni/ Le meraviglie", de Alice Rohrwacher, recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu.

Evenimentul de anul acesta va fi deschis de filmele „Saint-Laurent”, al francezului Bertrand Bonello, şi „Winter Sleep”, al turcului Nuri Bilge Ceylan, şi se va închide cu „Mommy”, de Xavier Dolan. Cele trei filme au făcut parte din competiţia ediţiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes, Ceylan fiind cel care a primit trofeul Palme d Or.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus