Stiri de ultima ora

Sanda Weigl își încheie turneul românesc la București, pe 27 noiembrie

Sanda Weigl își încheie turneul românesc la București, pe 27 noiembrie
Cultura
Sanda Weigl încheie turneul său "Lost in The Stars - The music of Kurt Weill" din România cu un concert în care reia compozițiile acestuia într-o interpretare a muzicii de cabaret împreună cu Lucian Ban și Mat Maneri, la ARCUB din Bucureşti, pe 27 noiembrie, de la ora 20.00, arată un comunicat, potrivit Mediafax.

Spectacolul prezentat la Barbes Brooklyn, în New York, la BKA-Theater și Berliner Ensemble din Berlin și în diferite orașe din România oferă o reinterpretare a sonorităților de cabaret semnate de Kurt Weill într-o întâlnire între vocea Sandei Weigl, pianul interpretului de jazz Lucian Ban și viola lui Mat Maneri.

Artistă de origine română, care a colaborat cu nume precum Nina Hagen, Pina Bausch și a pus cântece lăutărești pe muzica lui Tom Waits, Sanda Weigl cântă în luna noiembrie în România, într-o serie de concerte în Satu Mare, Cluj, Bistrița, Brașov, Târgu Mureș și București, pentru proiectul său "Lost in The Stars".

Prezentat drept spectacol de cabaret și jazz, proiectul prezintă cântece ale culturii germane expresioniste în interpretarea celor trei muzicieni, Sanda Weigl, Lucian Ban și Mat Maneri. Piese din "Opera de trei parale", precum și alte compoziții semnate de Kurt Weill sunt reimaginate într-un program care trece prin elemente de cabaret și muzică clasică de avangardă a secolului al XX-lea combinate cu jazzul specific orașului New York, arată organizatorii.

Sanda Weigl a fost comparată cu Marlene Dietrich, Edith Piaf și cu Cesaria Evora. S-a născut la București, unde a locuit până la vârsta de 13 ani, când a emigrat împreună cu familia în Berlinul de Est. Adolescența și-a petrecut-o în casa văduvei celebrului dramaturg Bertolt Brecht. A făcut parte dintr-o trupă rock est-germană, unul dintre cântecele ei devenind numărul 1 în topurile vremii. A colaborat cu regizori faimoși, precum Robert Wilson şi Luc Bondy, lucrând în teatrul Schiller, de aceasta dată în Berlinul de Vest. Emigrată la New York, a adaptat melodiile Mariei Tănase și muzica țigănească tradițională pentru ritmurile specifice jazzului. Succesul muzicii sale în cluburile newyorkeze i-a adus numeroase cronici pozitive în presa germană și americană.

Muzician de origine română, Lucian Ban a colaborat de-a lungul ultimului deceniu cu unii dintre cei mai prestigioși artiști de pe scena orașului cunoscut drept "Mecca jazzului american", printre aceștia numărându-se Barry Altschul, Bob Stewart, Sam Newsome, Tony Malaby, Mark Feldman și alții. Sub semnătura lui au apărut mai multe albume de jazz foarte apreciate pe scena newyorkeză în ultimul deceniu. Nominalizat de două ori, în 2005 și 2006, pentru titlul de Best European Jazz Musician de Hans Koller Foundation și Guvernul Austriei, pianistul și compozitorul Lucian Ban este originar din Transilvania. Din 1999 trăiește și activează profesional în New York, ca muzician de jazz și curator al Bucharest Jazz Festival (primele trei ediţii) și al primei stagiuni Artist in Residence de la ARCUB.

Mat Maneri a fost nominalizat la premiul Grammy pentru cel mai bun album de muzică alternativă în 2006. A studiat în particular cu fondatorul Juilliard String Quartet, Robert Koff, și cu virtuozul contrabasului Miroslav Vitous. Maneri a primit o bursă ca violonist principal la Walnutt Hill High School, dar a părăsit școala pentru a urma o carieră în muzică. În 1990, a fondat împreună cu Randy Peterson celebrul grup Joe Maneri Quartet. A început să editeze albume ca lider în 1996 și a dezvoltat patru ansambluri muzicale.

Articole similare :
comments powered by Disqus