Stiri de ultima ora

Record absolut: 13 trofee Gopo pentru „Aferim!“ VIDEO

Record absolut: 13 trofee Gopo pentru „Aferim!“ VIDEO
Cultura
Ada Solomon, producătoarea filmului „Aferim!“, marele câştigător al serii   FOTO: Florin Ghioca

Filmul „Aferim!“ al lui Radu Jude a surclasat recorduri anterioare de la Gala Premiilor Gopo, precum filmele lui Nae Caranfil „Restul e tăcere“, cu 9 statuete câştigate în 2009, sau „Closer to the Moon“, tot cu 9 distincţii anul trecut. Chiar şi „432“ al lui Cristian Mungiu a câştigat doar 10 premii în 2008. Marii perdanţi din acest an rămân totuşi filmele „Un etaj mai jos“ al lui Radu Muntean şi „Muntele magic“ al Ancăi Damian.

Luni seară, Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 900 de invitaţi la cea de-a zecea ediţie a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia s-au decernat cele mai importante premii ale industriei de film româneşti. Găzduită de actorul Alexandru Bogdan, Gala a avut momente inedite, amuzante, dar şi emoţionante.

Rezultat previzibil la Gala Gopo: „Aferim!“ a punctat la toate nominalizările

Filmul „Aferim!“, regizat de Radu Jude, a fost marele câştigător al serii, obţinând premiul pentru toate cele 12 nominalizări, printre care: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor într-un rol principal. Pe de altă parte, premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015) a fost acordat în cadrul galei tot peliculei „Aferim!“. Acest film a avut 76.693 de spectatori şi încasări de 980.144,27 lei. Precedentul film al lui Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră“, a câştigat în 2013 cinci trofee Gopo.

Muntean şi Damian, marii perdanţi

Actriţa Ioana Flora, recompensată cu trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal (în „Acasă la tata“), a mulţumit echipei cu care a lucrat, iar Teodor Corban (foto dreapta, autor Adi Marineci), care a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, cailor. „M-au învăţat nişte lucruri incredibile“, a spus Corban, adăugând că un rol „mai sus“ decât cel pe care îl interpretează în „Aferim!“ a fost cel din „Un etaj mai jos“, de Radu Muntean.

Filmul lui Radu Muntean nu a primit niciun premiu la gala de luni seară. Deşi a fost nominalizat la şapte categorii, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, echipa de producţie nu a participat la gală, deoarece membrii acesteia au considerat nominalizarea peliculei ca fiind „abuzivă“. Pe lângă „Un etaj mai jos“, celălalt mare perdant al serii a fost filmul „Muntele magic“ al Ancăi Damian, care a primit doar premiul pentru muzică (Alex Bălănescu), dar nu a fructificat nominalizările pentru cel mai bun documentar (e-adevărat, în favoarea altui film excelent, „Aliyah Dada“ al Oanei Giurgiu) şi cel mai bun montaj.

Piersic, un titan la 80 de ani

Premiul pentru categoria "Cel mai bun film" acordat "Aferim!" a fost înmânat de actriţa Oana Pellea.

"Această gală se ţine o dată pe an, bucuraţi-vă! Şi felicitări nominalizaţilor! Bucuraţi-vă pentru că am început să uităm să ne bucurăm", a îndemnat Oana Pellea înaintea prezentării nominalizaţilor pentru cel mai bun film de lung metraj.

Pe lângă cele mai aşteptate trofee ale Galei, din programul serii nu au lipsit Premiul pentru Întreaga Carieră – oferit actorului Florin Piersic (foto dreapta, autor Adi Marineci), Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate – acordat actorului Constantin Drăgănescu, precum şi Premiul Special, înmânat cascadorului Paul Fister.

”Am fost unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui Gopo. Am fost cu el la Festivalul de la Cannes, prima mea ieşire din ţară. E mare tristeţe pentru mine să-mi dau seama că el, de mult, îmi zâmbeşte dintr-o stea. «De-aş fi Harap Alb» ne-a legat pentru totdeauna” - Florin Piersic, actor
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus