Stiri de ultima ora

Reconstituirea suferinţei. Lamia Beligan, în spectacolul „Vivien Leigh- Ultima conferinţă de presă”, la Londra

Reconstituirea suferinţei. Lamia Beligan, în spectacolul „Vivien Leigh- Ultima conferinţă de presă”, la Londra
Cultura
Miercuri, la Institutul Cultural Român din Londra, are loc spectacolul Teatrului Excelsior din Bucureşti, „Vivien Leigh- Ultima conferinţă de presă”, un one-woman show cu Lamia Beligan.

„Vivien Leigh - Ultima conferinţă de presă”  reprezintă  reconstituire emoţionantă a ultimelor zile de viaţă ale marii actriţe, devenită o umbră a starului adulat de altădată. Includerea piesei în seria teatrală a ICR Londra are şi o valoare simbolică: împlinirea a 50 de ani de la moartea uneia dintre cele mai mari actriţe de film a tuturor timpurilor, şi pentru că spectacolul se va juca doar la câteva străzi distanţă de locuinţa din Eaton Square, parte a selectului cartier Belgravia, unde Vivien Leigh şi-a petrecut în singurătate şi suferinţă, ultimii ani. 

Montarea este semnată de Liana Ceterchi şi îi prilejuieşte Lamiei Beligan o interpretare memorabilă în rolul divei măcinate de boală şi depresie, după cum informează un comunicat de presă emis de ICR Londra. 

Fiica actorului Radu Beligan şi a scriitoarei Marinca Beligan, Lamia Beligan a urmat Liceul de Coregrafie, pregătindu-se pentru o carieră de balerină. Din cauza unui accident, a trebuit să renunţe şi a urmat cursuri de actorie la Institutul de Artă Teatrală şi Coregrafică din Bucureşti, la clasa profesorului Ion Cojar. A jucat pe mai multe scene din Bucureşti şi din ţară, fiind răsplătită cu numeroase premii, precum, în 1990, Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicală după piesa „Bună seara, domnule Wilde”, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Liverpool, şi Premiul Fundaţiei „Silvia Popovici" pentru cea mai bună actriţă a anului 1998. În anul 1999, a câştigat Leul de Argint pentru rolul Marta din filmul „Hotel de lux” în regia lui Dan Piţa. În anul 2001, i s-a conferit Medalia Meritul Cultural. 

De-a lungul carierei sale, Liana Ceterchi a montat piese de teatru în cele mai importante teatre bucureştene, cum sunt Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Teatrul Act sau Teatrul Nottara. În ultimii ani, s-a implicat în crearea şi susţinerea teatrului independent în România şi, mai ales, în promovarea creaţiei artistice feminine. În acest sens, ea a pus bazele „Asociaţiei femeilor din teatru IF ../DACĂ ... pentru femei", prin intermediul căreia a produs mai multe spectacole pe teme sociale stringente, având în prim plan actriţe de prim rang ale scenei româneşti, dar şi actriţe tinere, la început de carieră. Asociaţia s-a mai remarcat prin organizarea de sesiuni de terapie prin dramă şi prin prezentarea unor spectacole în închisorile de femei.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus