Stiri de ultima ora

Radu Jude este primul regizor român cu trei producții la Berlinale

Radu Jude este primul regizor român cu trei producții la Berlinale
Cultura
Filmele "Tipografic Majuscul" și "Ieșirea trenurilor din gară", regizate de Radu Jude, au fost selectate în secțiunea necompetițională Forum, dedicată peliculelor experimentale, a Festivalului de la Berlin 2020, regizorul participând și la Coproduction Market, cu "Somnanbulii", anunță MEDIAFAX.

Filmul pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui este pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din același timp.

Din distribuția celui de-al șaptelea lungmetraj semnat de Radu Jude fac parte actorii Șerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Șerban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Bîscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vîlcu, Ion Rizea, Rareș Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Răuță, Constantin Dogioiu.

Scenariul este semnat de Radu Jude și Gianina Cărbunariu, director de imagine este Marius Panduru, montajul este realizat de Cătălin Cristuțiu, Irina Moscu s-a ocupat de scenografie și Dorin Negrău de costume. Producător este Ada Solomon.

"Tipografic Majuscul" este o producție microFILM în coproducție cu Televiziunea Română și Hi Film Productions.

"Ieșirea trenurilor din gară" este un film de montaj compus în întregime din fotografii de arhivă și documente referitoare la Pogromul de la Iași din iunie 1941. Prima parte a filmului este alcătuită din fotografii ale victimelor, însoțite pe coloana sonoră de declarații și mărturii despre soarta acestora. Partea a doua, mai scurtă, reprezintă un montaj din fotografiile propriu-zise ale Pogromului, unele din ele inedite.

Scenariul și regia sunt semnate de Radu Jude și Adrian Cioflâncă, sunetul este realizat de Dana Bunescu, iar montajul de Cătălin Cristuțiu. Producători sunt Ada Solomon, Carla Fotea și Radu Jude, iar producător asociat este Adrian Cioflâncă.

"Ieșirea trenurilor din gară" este o producție microFILM și nomada.solo și va avea premiera în cinematografele din România în toamna acestui an.

Aceasta este pentru prima dată când un regizor român are selectate în aceeași secțiune două filme.

Secțiunea Forum a Berlinalei a fost înființată, sub titlul International Forum of New Cinema, la sfârșitul anilor 1960, ca spațiu de schimburi culturale, de dezbateri constructive. În 1970, Festivalul de la Berlin a suferit modificări și a inclus în programul permanent și această secțiune, care contribuie semnificativ la diversificarea profilului evenimentului. Secțiunea include, pe lângă proiecțiile de filme, dezbateri și ateliere. De-a lungul anilor, aici au avut premiera filmele unor cineaști ca Jean-Luc Godard, Claude Lanzmann, Harun Farocki, Alexander Kluge, Danielle Huillet și Jean-Marie Straub, Aki Kaurismäki etc.

Radu Jude va participa anul acesta și la Berlinale Coproduction Market, una dintre cele mai importante piețe de proiecte cinematografice ce reunește producători, agenți de vânzări, distribuitori și finanțatori din întreaga lume, cu proiectul de lungmetraj "Somnambulii".
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus