Stiri de ultima ora

Proprietarii cinematografelor de artă din Europa cer organizatorilor galelor Berlinale să nu mai includă filme Netflix în competiție

Proprietarii cinematografelor de artă din Europa cer organizatorilor galelor Berlinale să nu mai includă filme Netflix în competiție
Cultura
Proprietarii cinematografelor de artă din Europa cer organizatorilor Festivalului de Film de la Berlin să nu mai includă pelicule produse exclusiv pentru platformele online, precum Netflix, în competiția oficială, relatează The Hollywood Reporter potrivit mediafax.

Confederația internațională a cinematografelor de artă (CICAE) a criticat decizia organizatorilor Festivalului de Film de la Berlin de a include în competiție pelicula "Elisa and Marcela", de Isabel Coixet, produsă de Netflix pentru a fi difuzată exclusiv online.

Protestul a fost inițiat de proprietarii de săli din Franța și Italia (distribuitorii italieni au considerat o sfidare faptul că, la Festivalul de laVeneția 2018, trofeul Leul de Aur pentru cel mai bun film a ajuns la filmul lui Alfonso Cuaron "Roma", susținut de Netflix) și a luat forma unei scrisori adresate directorului festivalului berlinez, Dieter Kosslick, și ministrului Culturii din Germania, Monika Grutters.

Reprezentanții cinematografelor de artă din rețeaua europeană spun că un festival care primește fonduri publice ar trebui să includă în competiție numai pelicule care vor fi lansate în sălile de cinema.

"Cum modelul de afaceri al Netflix se bazează pe prezentarea filmelor și serialelor exclusiv pe platforma proprie, Netflix pune în pericol structura cinematografică, gândită ca loc al culturii și al diversității culturale de pe piața filmului", susține confederația.

CICAE susține că filmele Netflix ar trebui excluse din selecție, altfel existând riscul ca un eveniment dedicat cinematografiei să își vadă reputația știrbită. "Ori Berlinale este un festival de film și arată numai producții destinate cinematografului, ori nu mai este un festival de film și se transformă într-unul pentru platforme și televiziune", a declarat Detlef Rossmann, președintele confederației.

Cea de-a 69-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin a început pe 7 februarie și se încheie duminică.

Articole similare :
comments powered by Disqus