Stiri de ultima ora

Proiecție specială Lumière!

Directorul Institutului Lumière din Lyon și principalul susținător al festivalului de la București, lansat în 2010 de Cristian Mungiu, Thierry Frémaux este responsabil pentru cea mai dificilă selecție de filme din lume, cea de la Cannes. Frémaux a fost prezent la prima ediție și a revenit de-a lungul anilor la București, ca invitat. În 1895, frații Lumière nu au inventat doar cinematograful ci și efectele speciale, remake-urile și arta de a filma. Proiecția specială Lumière! sărbătorește moștenirea culturală lăsată de cei doi inventatori, oferind în paralel un portret al Franței de la începutul secolului XX. Toate filmele au fost turnate între 1895 și 1905. Printre ele, La Sortie de l'Usine Lumiere a Lyon, La Peche aux poisons rouges, Le Jardinier, La Mer.

Thierry Frémaux va introduce și Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu premiat cu Un Certain Talent la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, pe 28 octombrie, de la 20.30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va fi precedat de un montaj de 38 de minute din filmul documentar realizat de Corneliu Porumboiu cu aceiași protagoniști, pe aceeași temă, înainte de ficționalizarea subiectului. Intrarea este liberă.

La Cinema Studio, festivalul începe vineri, ora 17,45 cu proiecția filmului Un etaj mai jos, de Radu Muntean. După proiecția de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, filmul a avut zeci de cronici entuziaste în marile publicații ale lumii - The Hollywood Reporter afirmă că este o peliculă "puternică, tăioasă şi revoluţionară", în timp ce Variety scrie că "este un anti-thriller captivant". Intrarea este liberă, iar la final, regizorul va sta de vorbă cu publicul.

Covorul roșu se întinde la Les Films de Cannes à Bucarest pe 23 octombrie, ora 20,15, la Cinema Studio, unde sute de invitați vor lua parte la premiera de gală a filmului care a deschis și Festivalul de la Cannes, La Tête haute, în prezența regizoarei Emmanuelle Bercot. Printre invitații așteptați la eveniment se numără Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, Ambasadorul Franței în România, Excelența Sa domnul François Saint-Paul, și Alteța sa Regală Principele Radu al României. Emmanuelle Bercot se va întîlni cu spectatorii și la proiecția Mon Roi (18,45, Cinema Elvire Popesco), filmul pentru care a cîștigat Premiul pentru interpretare feminină, proiecție sold out.

Unele proiecții sînt deja sold out: Love, la Cinema Studio, în prezența lui Gaspar Noé, The Lobster, filmul suprarealist al lui Yorgos Lanthimos, Dheepan, premiat cu Palme d’Or, la care va lua parte regizorul Jacques Audiard. Acesta va susține un masterclass luni, 26 octombrie, de la ora 11, la Sala de Cinema a UNATC.

Un alt invitat special al Les Films de Cannes à Bucarest este și controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé. El își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor (sîmbătă, 24 octombrie, de la 20,15, la Cinema Studio). Gaspar Noé va sta de vorbă cu spectatorii la final.

Două conferințe pe tema pirateriei și a criticii de film vor anima weekend-ul de 24-25 octombrie. Pirateria și cinema-ul. Cum le împăcăm? va avea loc sîmbătă, de la ora 11, invitați speciali fiind Jean Labadie, președinte și distribuitor Le Pacte (Franța), una dintre cele mai respectate agenții de vînzări din Europa, şi Davide Castorina, șeful din Franța și Benelux al MUSO, ce a creat o soluție pentru combaterea pirateriei.

Duminică, 25 octombrie, de la ora 11, se va discuta despre Cum, de ce și pentru cine mai scriem despre filme? Invitați speciali: Pascal Mérigeau, cunoscut jurnalist și critic de cinema francez, autor în Le Point, Le Monde și Nouvel Observateur, implicat în selecția filmelor la Festivalul de la Cannes, Ronald Chammah, producător, scriitor, regizor și curator francez, soțul actriței Isabelle Huppert, și Magali Montet, atașat de presă la Cannes pentru filme din selecție.

Spectatorii se vor bucura de trei zile de proiecții suplimentare care, datorită cererii mari de bilete, vor avea loc și la Cinema Elvire Popesco, pe lîngă Studio, deja anunțat. Filmele care și-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului pot fi vizionate într-o singură zi, pe 1 noiembrie, în ambele săli: Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, From Afar, recompensat cu Leul de Aur la Veneția, și Dheepan, cîștigătorul Palme d’Or la Cannes.
dilemaveche.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus