Stiri de ultima ora

Programul Operas primeras prezintă patru filme ale unor cineaste spaniole, la Instituto Cervantes din Bucureşti

Programul  Operas primeras  prezintă patru filme ale unor cineaste spaniole, la Instituto Cervantes din Bucureşti
Cultura
Programul "Operas primeras" (Opere prime) prezintă, în zilele de 5, 12, 19 şi 26 noiembrie, la Instituto Cervantes din Bucureşti, patru filme ale unor cineaste spaniole aflate la primele etape ale carierei lor artistice sau a unor regizoare consacrate puse în legătură cu diverse debuturi, potrivit news.ro.

Intrarea este liberă, numărul de locuri fiind limitat. Rezervările pentru loc se fac printr-un mesaj pe adresa cultbuc@cervantes.es.

"Operas primeras" este un program ambiţios care pune în valoare operele artistice ale cineaştilor emergenţi, un program care îi încurajează pe tinerii artişti şi care pune în valoare particularităţile tematice şi formale ale noii cinematografii spaniole contemporane. În anul mişcării Rezist, care a pornit de la denunţarea unor abuzuri sexuale, mişcarea cinematografică spaniolă a adus o serie de noi modalitaţi de expresie, dar şi reaccentuarea rupturii cu ideea că ar exista meserii exclusiv masculine.

Cele patru filme alese pentru această ocazie - două filme artistice şi două scurtmetraje - vor rula, la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38), după cum urmează:

5 noiembrie, ora 19.00

"Les amigues de l Àgata/ Prietenii Agatei", regizat de Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius şi Marta Verheyen (2016). Versiune originală în catalană, cu subtitrare în limba română. Este lungmetrajul cu care au încheiat masterul în studii cinematografice patru regizoare: Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius şi Marta Verheyen. Povestea unui rit de trecere de la liceu spre universitate a patru tinere: Elena Martín, Carla Linares, Marta Cañas şi Victòria Serra. E un film bine susţinut de scenarii, în care timpii morţi ai adolescenţei, conversaţiile neîncheiate, dorinţa de a fi împreună conturează o nouă etapă de viaţă.

Proiecţia filmului va fi precedată de o discuţie şi o sesiune Q&A între regizoarea spaniolă Marta Verheyen şi regizoarea Ozana Nicolau (România).

12 noiembrie, ora 19.00 - "La higuera de los bastardos/ Smochinul", regizat de Ana Murugarren, 2016. Filmul este în limba spaniolă, cu subtitrare în engleză.

Lungmetrajul este o recuperare a memoriei istorice, a Răzvoiului Civil Spaniol, făcută de către o tînără regizoare, lucru puţin obişnuit. Filmul îmbină, cu măiestrie, mai multe genuri cinematografice  pentru a povesti o istorie în care se întîlnesc mai multe posibilităţi de a explica trauma şi împărţirea lumii în învingători şi învinşi. A fost considerat a fi o comedie neagră cu accente fantastice. Scenariul se bazează pe romanul La higuera (Smochinul) al scriitorului spaniol Ramiro Pinilla.

19 noiembrie, ora 19.00 - Filmul documentar în limba spaniolă, cu subtitrare în engleză "Esquece Monelos" - regia Ángeles Huerta.

Un film documentar la persoana întâi despre râul Monelos din La Coruña îngropat de diverse reforme urbanistice. Autoarea încearcă să refacă o hartă emoţională persoanlă în momentul  în care tatăl ei se îmbolnăveşte de Alzheimer, pornind de la viaţa îngropată a râului care traversează, totuşi, historia şi memoria oraşului. Secolul XX apare astfel ca un corp care străbate oraşul, ascunzând trecutul sau reinventându-l.

26 noiembrie, ora 19.00 - Documentarul "Dancing Beethoven", regia Arantxa Aguirre. Film în limba spaniolă, cu subtitrare în engleză.

Film documentar realizat de o cineastă consacrată în care protagonist este dansul, locul de expresie şi de căutare a esenţei procesului creativ. Elaborând o nouă versiune a a coregrafiei lui Maurice Béjart la Simfonia a Noua de Beethoven, o tânără dansatoare, fiica celor doi responsabili ai Fundaţiei Béjart Ballet din Lausanne, devine firul conductor, prin intermediul propriei corporalităţi, al descoperirii propriei sensibilităţi şi al realei umanităţi.

Marta Verheyen  (n. Girona, 1991) este regizoare, scenaristă şi fotografă. A studiat comunicare vizuală la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona. A regizat împreună cu regizoarele Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius filmul Prietenii Agatei, ca lucrare de final de studii. Alte filme realizate: "La chica del trampoline" (2012) şi "Dama de noche" (2017). A primit mai multe premii: Premiul Publicului la Festivalul Cinema de Autor (2015); Premiul Juriului la  Festivalul Internaţional de Cinema de la Tarragona (2015); Premiul Abycine Indie al Festivalului Internaţional de Cinema de la Albacete (2014).

Ozana Nicolau este regizoare, absolventă a secţiei Regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti şi a programelor Berlinale Talent Campus şi Locarno Summer Academy. "Între prieteni", filmul ei de absolvire, este selectat şi premiat în 15 festivaluri internaţionale de film: Tampere IFF, ISFF in Drama Greece, Clermont-Ferrand ISFF, Karlovy Vary ISFF. Lucrează ca asistent de regie la filmele unor regizori români ai Noului Val, precum Călin Peter Netzer ("Poziţia copilului") şi Radu Jude ("Aferim"). Cel mai recent scurtmetraj de fictiune al său, "The Island (aka Boat Trip)" a avut premiera internaţională la Festivalul de Film de la Cottbus 2015. În 2018, Ozana Nicolau a scris si regizat "Foreplay" - spectacol de teatru-documentar despre situaţia mamelor adolescente din România. "Foreplay" a primit Premiul pentru "cea mai bună regie" în cadrul Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent 2018 şi a fost prezentat într-un truneu naţional la Cluj, Târgu-Mureş, Iaşi şi Sfântu Gheorghe.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus