Stiri de ultima ora

Primul film-cult din istorie, proiectat în aer liber la TIFF 2016, în atmosfera gotică a Castelului Banffy de la Bonţida

Primul film-cult din istorie, proiectat în aer liber la TIFF 2016, în atmosfera gotică a Castelului Banffy de la Bonţida
Cultura
Imagine din „Häxan: Witchcraft Through the Ages“

Un controversat horror mut din anii 20, „Häxan: Witchcraft Through the Ages“, acompaniat live de un artist islandez şi o orchestră, şi un documentar fascinant despre lumea circului, pe muzica celor de la Sigur Rós, sunt câteva dintre surprizele programului Weekend la Castel, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 27 mai şi 5 iunie.

În primul week-end de festival, în timpul zilei, Castelul Banffy de la Bonţida va fi teren de joacă şi spaţiu pentru ateliere creative şi spectacole pentru copii, în timp ce serile sunt rezervate proiecţiilor şi concertelor.

În seara de sâmbătă, 28 mai, de la 21.45, un documentar captivant şi pe alocuri tulburător despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri şi carnavaluri, va rula în premieră la TIFF. The Show of Shows adună imagini de arhivă inedite cu clovni, dansatori, acrobaţi care execută cascadorii ameţitoare, freak shows şi scene crude de exploatare a animalelor şi copiilor, într-un portret fascinant al acestei lumi atât de populare în secolele XIX şi XX, potrivit „The Guardian”.

Pe fundal, o coloană sonoră emoţionantă compusă de basistul Georg Holm şi bateristul Orri Páll Dýrason, membri ai celebrei trupe islandeze Sigur Rós, în colaborare cu compozitorul Hilmar Örn Hilmarsson şi chitaristul Kjartan Dagur Hólm. Sigur Rós va cânta live la Cluj în iulie, tot la Castelul Banffy de la Bonţida, la Electric Castle Festival. The Show of Shows este regizat de Benedikt Erlingsson, unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din Islanda, şi a fost realizat în colaborare cu National Fairground Archive al Universităţii din Sheffield. Debutul său în cinema, Of Horses and Men, a rulat la TIFF 2014.

Un spectacol surpriză îi va introduce pe spectatori, de la 20.30, în atmosfera fascinantă a documentarului.

Tot din Islanda vine şi muzica ce acompaniază duminică, 29 mai, de la 21.45, cine-concertul „Häxan: Witchcraft Through the Ages“. În atmosfera gotică a Castelului, muzica originală a artistului islandez Bardi Johansson, interpretată de o orchestră simfonică dirijată de Simona Strungaru, va însoţi live, într-un concert spectaculos, producţia neobişnuită din 1922.

Interzis în numeroase ţări pentru reprezentarea pe ecran a practicilor de venerare a diavolului şi pentru nuditate, „Häxan“ este cel mai scump film mut scandinav realizat vreodată. Regizorul danez Benjamin Christensen, care şi-a rezervat chiar rolul lui Satan, s-a inspirat parţial din Malleus Maleficarum, un ghid pentru inchizitori din secolul 15.

Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang şi descris drept una dintre cele mai enigmatice şi creative apariţii pe care le-a oferit recent scena islandeză, este compozitor, textier, instrumentist, designer. Alături de JB Dunckel de la AIR, formează proiectul Starwalker. Bardi a compus muzică simfonică, a creat coloana sonoră pentru filme (Eleven Men Out, Reykjavík-Rotterdam – premiat pentru muzică la Edda Film Awards din Islanda, Would You Rather, De toutes nos forces) şi producţii de teatru majore, iar fragmente din creaţiile lui însoţesc spoturile unor mărci faimoase. Compoziţiile lui – solo sau în colaborare - au fost lansate pe 12 albume. Luni, 30 mai, de la 22.00, Bardi Johannsson vine şi la Casa TIFF, cu un DJ set în cadrul căruia va mixa imagini şi coloane sonore proprii.

Partitura sa pentru Häxan a fost prezentată în 2005 de către Orchestra Simfonică Naţională a Islandei. În 2012, artistul a acompaniat live filmul la Centrul Pompidou din Paris. Orchestra simfonică prezentă la TIFF va fi dirijată de Simona Strungaru, pianistă, dirijoare, orchestrator şi compozitoare de muzică de film, absolventă a Conservatorului din Amsterdam, la clasa de pian a reputatului profesor Jan Wijn. În 2010, a dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O., de Michael Karr, într-o producţie a Prime Foundation şi Grand Theater Groningen din Olanda. Totodată, a dirijat Filarmonica Banatul din Timişoara, într-o colaborare excepţională Cobzality simfonic, şi Green Orchestra, pentru un concert al Loredanei şi pentru unul al trupei URMA la MTV Unplugged.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus