Stiri de ultima ora

Preşedintele Iohannis decorează PEN Club România şi pe scriitoarea Ioana Vulpescu

Preşedintele Iohannis decorează PEN Club România şi pe scriitoarea Ioana Vulpescu
Cultura
Scriitoarea Ioana Vulpescu, alături de PEN Club România, va fi decorată de către Preşedintele României pentru activitatea sa culturală.

Cu ocazia împlinirii a 95 de ani de activitate, PEN Club România va fi decorat de către Preşedinte cu  Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”, iar scriitoarea şi traducătorarea Ioana Vulpescu va fi decorată cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de „Cavaler” pentru activitatea sa în slujba culturii româneşti.

PEN Club România este o asociaţie de scriitori creată în 1990, în jurul ideilor umaniste promovate de organizaţia mondială PEN International. Creat de poeta Ana Blandiana în 1990, PEN Club România reuneşte în jur de o sută de scriitori români cunoscuţi, între care figurează nume importante ale culturii româneşti actuale, precum Andrei Pleşu, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Gabriela Adameşteanu, Nicolae Manolescu, Mircea Dinescu, Stelian Tănase.

Ileana Vulpescu este scriitoare de  proză şi teatru, traduce din literatura engleză, franceză şi spaniolă, şi semnează versiuni în limba franceză din literatura modernă şi contemporană românească. Din anul 1972, Ileana Vulpescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România. Cel mai cunoscut roman este „Arta conversaţiei”care a reuşit să ajungă best-seller înainte de 1989. Romanele ei au fost traduse în slovacă ("Rămas-bun casei părinteşti"), maghiară ("Arta conversaţiei"), italiană ("Sărută pământul acesta") şi franceză ("Arta conversaţiei").

„Ileana Vulpescu, aşa cum ştim cu toţii, este un apreciat scriitor, prozator, dramaturg, traducător. A avut o contribuţie deosebită în ceea ce priveşte Dicţionarul Limbii Române, Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, şi această decorare vine într-un context aniversar — scriitoarea va împlini vârsta de 85 de ani.”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a prezentat detalii şi despre alte evenimente din viitorul apropiat la care preşedintele Iohannis va participa. Printre acestea se numără şi ceremonia „Gala Profesorului Bologna”, aflată la cea de-a X-a ediţie, care se va desfăşura la Palatul Cotoceni şi va avea loc vineri, precum şi o vizită,luni, pe 22 mai, la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universităţii Transilvania din Braşov.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus