Stiri de ultima ora

Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, la Bruxelles: „Prin Europalia România, anul 2019 ar putea deveni o piatră de temelie a diplomaţiei culturale româneşti”

Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, la Bruxelles: „Prin Europalia România, anul 2019 ar putea deveni o piatră de temelie a diplomaţiei culturale româneşti”
Cultura
România va fi anul acesta în centrul atenţiei pe scena culturală din inima Europei, prin cele peste 260 de evenimente - concerte, expoziţii, piese de teatru şi proiecţii de film  care vor prezentate publicului din întreaga lume în cadrul celei de-a 27- a ediţii  a Festivalului Europalia, care va debuta la 1 octombrie şi la care România va fi prezentă cu statut de ţară invitată.

”Aceasta este o mare oportunitate de a descoperi diferitele faţete ale României, cultura, patrimoniul ei şi arta sa contemporană. Vreau să mulţumesc din nou tuturor echipelor împlicate, în special Institutului Cultural Român pentru o cooperare foarte bună”  a declarat Didier Reynders (foto jos), ministrul afacerilor externe din Belgia,  la conferinta de presă de la Palatul Egmont din Bruxelles, unde s-a anunţat programul Festivalului Europalia România 2019.

Evenimentul far al Festivalului îl va reprezenta expoziţia Brâncuşi care se va desfăşura la BOZAR, în Bruxelles, începând din 2 octombrie 2019. Expoziţia va reuni lucrări ale marelui sculptor român aflate în muzee din întreaga lume. 

Expoziţia va fi curatoriată de Doina Lemny (foto),  doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris şi un renumit specialist în opera şi viaţa marelui sculptor roman. 

”Va fi o expoziţie specială. Este pentru prima dată când marele artist român este prezentat într-o astfel de expoziţie, în toată complexitatea sa, după ce o astfel de expoziţie a avut loc la Paris, în urmă cu 25 de ani. În alcătuirea programului, specialiştii Institutului Cultural Român au avut în vedere promovarea patrimoniului naţional al României, dar şi multe spectacole de artă contemporană, care să atragă publicul internaţional”, a declarat  Dirk Vermaelen, directorul artistic al EUROPALIA International.

„Prin prezenţa românească în cele mai importante muzee din Belgia şi din ţările alăturate, precum şi  prin prezenţa artiştilor noştri pe scenele cele mai importante, ne dorim ca  prin EUROPALIA România, anul 2019 să devină o piatră de temelie a diplomaţiei culturale româneşti.

Cred cu tărie că arta uneşte oamenii şi că această ediţie a Festivalului EUROPALIA, cu România ţară invitată, va rămâne în memoria tuturor ca un moment remarcabil al anului 2019 şi un pas important în promovarea culturii româneşti la cel mai înalt nivel internaţional Mulţumesc partenerilor noştri belgieni şi echipei Institutul Cultural Român şi felicit, totodată, artiştii români implicaţi în programului festivalului EUROPALIA România 2019", a declarat Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Egmont. 

Directorii artistici ai părţii române şi belgiene a EUROPALIA România 2019, Horia Barna şi Dirk Vermaelen (foto), au oferit o serie de date concrete despre evenimentele cuturale ce vor avea loc în cursul celor 4 luni de desfăşurare a festivalului, iar Koen Clement, managerul general al EUROPALIA International,  a prezentat un istoric în imagini a celor 50 de ani de existenţă  pe care Festivalul Europalia îi sărbătoreşte în 2019. 

La evenimentul de la Bruxelles au participat oficialităţi şi oameni de cultură din ambele ţări, printre care s-au numărat ministrul român al Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a preşedintele EUROPALIA International, Contele Jacobs de Hagen, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Senatului, Radu Preda, Mirela Grecu, directorul Direcţiei Diplomaţie Publică, Culturală şi Ştiinţifică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România.

"Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale este onorat să-şi aducă contribuţia, prin numeroase evenimente, în prezentarea peisajului cultural bogat şi plin de originalitate al României. Acest pas vine ca o continuare firească a succesului Preşedinţiei României la Consiliul UE”, a spus ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz.

Participarea ţării noastre la Festivalul EUROPALIA ROMÂNIA 2019 este asigurată de Institutul Cultural Român, în calitate de instituţie coordonatoare a părţii române, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe.

Festivalul Internaţional de Arte EUROPALIA este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume şi este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată o dată la doi ani, sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles şi în zonele învecinate, inclusiv în alte ţări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania. Europalia acoperă, pe o rază de 400 km, cu un public potenţial de 50 de milioane de persoane.

Festivalul a debutat în 1969 şi are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educaţie culturală. Publicul celor mai ample ediţii de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniţi din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Institutul Cultural Român (ICR) a preluat, în conformitate cu prevederile OUG nr. 16/2018, pregătirea şi organizarea implementării proiectelor specifice participării României. Alături de ICR, Ministerul Afacerilor Externe asigură sprijin şi facilitează cooperarea pe diverse planuri, iar Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale sprijină demersurile de implementare a evenimentelor culturale, facilitează eliberarea de avize sau autorizaţii pentru exportul temporar de artă din România.

Astfel, participarea României la EUROPALIA 2019 este pregătită sub coordonarea unui Grup de lucru format din câte un reprezentant, la nivel de secretar de stat sau director general/director, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, condus de reprezentantul Institutului Cultural Român.

De asemenea, pe durata pregătirii şi desfăşurării FestivaluluiI nternaţional de Artă EUROPALIA 2019, Guvernul a decis constituirea Echipei EUROPALIA România, care va face selecţia propunerilor de acţiuni şi evenimente culturale relevante pentru realizarea programului cultural al României în cadrul festivalului, propuneri care vor fi supuse aprobării Comitetului director al Institutului Cultural Român.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus