Stiri de ultima ora

Premiera mondială „Moromeţii 2” va avea loc pe 2 noiembrie la Festivalul de Film de la Salonic VIDEO

Premiera mondială „Moromeţii 2”
va avea loc pe 2 noiembrie la Festivalul de Film de la
Salonic VIDEO
Cultura
Imagine din „Moromeţii 2”                                                                                     Fotografii: Vlad Cioplea

„Moromeţii 2” a fost selecţionat la cea de-a 59-a ediţie a prestigiosului festival internaţional de film de la Salonic (1 – 11 noiembrie 2018), în cadrul secţiunii Balkan Survey, curatoriată de Dimitris Kerkinos.

Anul trecut, în cadrul aceleiaşi secţiuni, ca parte a unui tribut special intitulat „From Words To Images: Balkan Literature And Cinema”, a fost proiectată cu succes prima parte a filmului Moromeţii. Filmul, care re-aduce pe marile ecrane iubitele personaje ale lui Marin Preda, va fi proiectat la Salonic pe 2 şi 3 noiembrie, în prezenţa regizorului Stere Gulea.

Moromeţii 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, şi-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el şi cea de-a doua soţie, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.  

Filmul este regizat de Stere Gulea, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, producţia este realizată de Oana Giurgiu şi Tudor Giurgiu, iar în rolurile principale se regăsesc Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru şi Iosif Paştina.

Balkan Survey este o secţiune de tradiţie în cadrul Festivalului de la Salonic, a fost iniţiată în urmă cu 25 de ani şi găzduieşte an de an o selecţie a celor mai bune 15 pelicule (lungmetraje şi scurtmetraje) din producţia anuală a regiunii. În plus, în acest an va exista şi un program special dedicat predecesorilor noului val de film românesc, o selecţie suplimentară de 8 titluri (Reconstituirea, Proba de microfon, 100 de lei, O lacrimă de fată, Concurs, Secvenţe, E pericoloso sporgersi, Marfa şi banii) fiind propusă publicului care va participa între 1 şi 11 noiembrie la cel mai important festival de film din Grecia şi unul dintre cele mai vechi şi apreciate festivaluri din lume.

Printre filmele incluse în selecţia oficială a secţiunii, alături de Moromeţii 2, se numără şi Butterflies (r. Tolga Karaçelik, Turcia), Cold November (r. Ismet Sijarina, Kosovo), You Have the Night (r. Ivan Salatić, Muntenegru, Serbia), Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (r. Radu Jude, România) şi Alice T. (r. Radu Muntean, România).

Moromeţii 2 intră pe marile ecrane din România din 16 noiembrie, însă echipa filmului va porni într-o caravană prin ţară încă de la finalul lunii octombrie. Avanpremiere în mai multe oraşe au fost deja anunţate, în timp ce Premiera de Gală din 5 noiembrie, de la Sala Palatului, este deja sold-out.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus