Stiri de ultima ora

Pagina de istorie: Dracula, produsul unui ”fake-news” fabricat de... sași

Pagina de istorie: Dracula, produsul unui ”fake-news” fabricat de... sași
Cultura
În 18 mai 1897, scriitorul irlandez Bram Stoker publica la Londra romanul Dracula. Lucrarea l-a transformat pe voievodul român Vlad Țepeș într-o celebritate mondială, însă nu în calitate de personaj istoric real, ci în calitate de personaj literar, în ipostaza unui vampir însetat de sânge. În prezent, dincolo de literatură, Dracula a devenit unul dintre cele mai importante branduri turistice românești.

Cel mai cunoscut personaj literar cu origini transilvănene este Dracula. O întreagă planetă știe legenda sângerosului vampir care a fost, în cele din urmă, anihilat în Marea Britanie. Evident, legenda lui Dracula are prea puțin în comun cu personajul real reprezentat de voievodul și principele Vlad Țepeș, care a purtat supranumele de Dracula, pentru că era fiul prințului cavaler Vlad Dracul. Însă scriitorul irlandez Bram Stoker a cunoscut legendele medievale scornite de sașii ardeleni pe seama lui Vlad Țepeș. Voievodul Valahiei s-a aflat în repetate rânduri în conflict cu sașii pentru că aceștia i-au sprijinit pe cei care încercau să îi uzurpe tronul lui Vlad Țepeș.

Represaliile ordonate de voievodul de la Târgoviște au fost deosebit de drastice, iar sașii nu au fost deloc scutiți de pedeapsa favorită a domnitorului valah, trasul în țeapă.

Drept urmare, orășenii sași au tipărit și răspândit în întreaga Europă broșuri care conțineau o mulțime de calomnii la adresa lui Vlad Țepeș. Aceste broșuri au ajuns și la Londra, unde Bram Stoker a găsit în ele o sursă bogată de inspirație pentru romanul care a devenit una dintre cele mai bine vândute cărți din istorie. Interesul pentru personajul-vampir a dus, în cele din urmă, și la creșterea interesului pentru personajul istoric real numit Vlad Țepeș.

Legenda lui Dracula atrage foarte mulți turiști în Transilvania. Interesul mare al turiștilor l-a făcut pe stră-strănepotul lui Bram Stoker, scriitorul canadian Dacre Stoker, să vină și el în România, nu doar pentru a căuta inspirație pentru romane ca a strămoșului său, ci și pentru a investi într-un Dracula Village, care ar urma să fie construit în localitatea Bran. Dracula Village ar urma să prezinte deopotrivă legendele legate de Dracula, cât și adevărata poveste a domnitorului eroic care a îndrăznit să înfrunte singur cea mai mare putere militară a epocii sale, Imperiul Otoman.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus