Stiri de ultima ora

OSCAR 2016 O ediție cu mulți absenți și multe nominalizări în premieră

OSCAR 2016 O ediție cu mulți absenți și multe nominalizări în premieră
Cultura
A 88-a ediție a premiilor Oscar va fi marcată de mari absențe între cei nominalizați, precum actorul de culoare Idris Elba, dar și de multe nume noi, precum cel al actriței Brie Larson sau profesioniști veterani de talia lui Ennio Morricone, în vârstă de 87 de ani, care ar putea câștiga pentru prima oară Oscarul pentru una din compozițiile sale, relatează EFE.

Legendarul muzician italian, care a compus coloana sonoră a unor filme ca The Mission sau Cinema Paradiso , a primit în 2007 un Oscar pentru întreaga sa carieră, dar nu a primit statueta pentru niciuna din compozițiile sale, deși a fost nominalizat de șase ori. O datorie uriașă din partea Academiei de la Hollywood, care s-ar putea revanșa anul acesta pentru contribuția lui Morricone la coloana sonoră a filmului The Hateful Eight , al lui Quentin Tarantino.

După 20 de ani de la prima sa nominalizare ar putea primi un Oscar și Leonardo DiCaprio, care pornește ca favorit în cursă pentru interpretarea exploratatorului din filmul The Revenant . În afară de cei care așteaptă de mulți ani râvnitul premiu, anul acesta sunt și multe nume noi în cursa Oscarurilor. Nu mai puțin de opt interpreți aspiră prima oară la Oscar, dintre care trei pentru rolul principal: Bryan Cranston, fostul profesor excentric din serialul Breaking Bad , care îl joacă acum pe Dalton în "Trumbo"; Charlotte Rampling pentru 45 years , și practic necunoscuta Brie Larson, care este favorită pentru rolul său din Room .

Mark Rylance, pentru rolul spionului din Bridge of Spies , se află la prima sa nominalizare pentru un rol secundar, la fel ca Tom Hardy, pentru The Revenant . În aceeași categorie, dar la secția feminină își dispută Oscarul trei nume noi: Jennifer Jason-Leigh, pentru The Hateful Eight ; Rachel McAdams, în Spotlight și Alicia Vikander, pentru The Danish Girl .

În fața lor stau cinci nume grele aureolate deja de un Oscar: Eddie Redmayne, Christian Bale, Cate Blanchett, Kate Winslet și Jennifer Lawrence, care este la 25 de ani cea mai tânără actriță care însumează 4 nominalizări și care a câștigat deja de două ori Oscarul. Și Sylvester Stallone, nominalizat și favorit la Oscar pentru rolul secundar în Creed , optează din nou la acest premiu după Rocky (1976). Este al șaselea actor din istorie nominalizat pentru același rol în două filme diferite. Toți actorii nominalizați sunt însă albi ceea ce a suscitat o amplă polemică și care a dus la boicotarea ceremoniei de câteva personalități de culoare.

Este vorba de Spike Lee sau de Will Smith, pe care mulți consideră că ar fi trebuit să primească o nominalizare pentru rolul său din Concussion . La fel s-a întâmplat și cu Idris Elba, care în pofida minunatei sale interpretări în filmul Beasts of no Nation nu a fost nominalizat. Nu sunt însă singurele absențe notabile din categoria nominalizărilor. Nu a fost inclus, deși ar fi trebuit, Ridley Scott, pentru The Martian , care a primit șapte nominalizări, printre care și pentru cel mai bun film, dar nu și pentru regie. Nu este prezentă nici Charlize Theron, cu spectaculoasa ei schimbare de registru în Mad Max: Fury Road .

Nu este prezent nici Carol la categoria cel mai bun film și nici regizorul său Todd Haynes, pentru regie, la fel ca nici Aaron Sorkin pentru genialul său scenariu din Steve Jobs . La categoria cel mai bun regizor nu a fost nominalizat nici Steven Spielberg, pentru Bridge of Spies . Această nominalizare l-ar fi făcut pe Spielberg să aibă un număr record de nominalizări pentru regie — 15 — deși pentru Schindler s List el a primit deja râvnitul Oscar.

Recordul absolut îl deține John Williams cu nu mai puțin de 50 de nominalizări, cea de anul acesta pentru Star Wars: The Force Awakens . Dacă va câștiga va primi șasea statuetă, departe însă de cele nouă câștigate de Alfred Newman. Un record ar putea doborî și mexicanul Emmanuel Lubezki, care pentru spectaculoasa sa imagine cinematografică în The Revenant aspiră la al treilea Oscar consecutiv — după Gravity și Birdman — ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. Și compatriotul său Alejandro González Ińárritu ar putea fi primul regizor care primește doi ani la rând Oscarul. Anul trecut l-a primit pentru Birdman .

De remarcat că dacă González Ińárritu obține Oscarul pentru cel mai bun regizor cu The Revenant , vor fi trei premii consecutive pentru realizatorii mexicani, după cel din 2014 înmânat lui Alfonso Cuarón pentru Gravity și cel de anul trecut acordat lui Ińárritu pentru Birdman . Cucerirea hispanică a Hollywood-ului începe să devină realitate, încheie EFE.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus