Stiri de ultima ora

Mureș: Artistul Mircea Cantor expune, în premieră în România, o lucrare apreciată la Paris și în SUA

Mureș: Artistul Mircea Cantor expune, în premieră în România, o lucrare apreciată la Paris și în SUA
Cultura
Unul dintre cei mai cunoscuți artiști români contemporani, Mircea Cantor, care este și președintele concursului ARTDOOR în cadrul Festivalului AWAKE, care va avea loc la Castelul Teleki din Gornești în perioada 1-3 septembrie, își va expune, în premieră în România, o lucrare care a fost extrem de apreciată la Paris.

Mircea Cantor a declarat luni, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că expoziția în aer liber de la Castelul din Gornești va include și lucrarea sa Give more sky to the flags , care reprezintă două steaguri care se intersectează.

Artistul a precizat că sculptura, care este realizată din oțel ruginit de rezistență mare, denumit corten, simbolizează interacțiunea dintre culturi și, deși nu prezintă în mod expres anumite drapele în culorile unor națiuni, are totuși o anumită conotație. Cantor a spus că lucrarea va fi expusă în premieră în țara noastră, fiind prezentată doar în grădina Tuileries la Paris și la galeria Art Bassel din Miami.

Mircea Cantor este președintele juriului concursului de instalații artistice ARTDOOR, derulat în cadrul Taberei de Creație ARTDOOR, iar toate lucrările câștigătoare vor fi expuse în festivalul AWAKE, pe domeniul Castelului Teleki.

Alături de lucrarea lui Mircea Cantor, Give more sky to the flags , participanții la festivalul AWAKE vor putea admira și instalațiile de mari dimensiuni ale câștigătorilor ARTDOOR: Cătălin Nicolae Oancea — lucrarea Mirroring , Emil Dobriban — lucrarea Trunchi vs Cherestea , Marius Burhan — Turnul , Obie Platon și Diana Grigoraș — Portal Sonor , Rizi — Alina Rizescu, Bogdan Ștefănescu și Mihaela Popescu — lucrarea Fluid , Ștefan Radu Crețu — Stromatopteryga .

Mențiuni speciale au obținut Ileana Oancea cu lucrarea Contesa , Ildikó Oláh, Emese Pop, Eszter Kilén și László Kopacz cu The Woven Castle și Julien Britnic cu lucrarea Trees Are Living Statues iar Premiul OAR a fost acordat elevilor Laura Borotea, Diana Vlasa, Macrina Moldovan, Roxana Nae și Gabriel Boldiș pentru lucrarea Eclipsa .

Potrivit organizatorilor AWAKE, expoziția va include și lucrarea Lampnest , realizată de Alexandru Fleșeriu și Andreea Mureșanu, premiată de sponsorul principal al festivalului.

Concursul este organizat de Asociația Culturaft, cu sprijinul Consiliul Județean Mureș, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, filiala Mureș.

AGEPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Antonia Niță, editor online: Irina Giurgiu)

Articole similare :
comments powered by Disqus