Stiri de ultima ora

Mungiu, la gala de deschidere a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest: Datorăm foarte mult Cannes-ului

Mungiu, la gala de deschidere a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest: Datorăm foarte mult Cannes-ului
Cultura
Regizorul Cristian Mungiu consideră că generația Noului Val al cinematografiei românești datorează foarte mult Festivalului Internațional de Film de la Cannes, care a avut un rol hotărâtor în afirmarea pe plan internațional a reprezentanților acestei arte.

"Trebuie să spunem un lucru: că datorăm foarte foarte mult Cannes-ului. (...) Cred că acest festival ne-a ajutat ca să avem 10 ani buni în care am lucrat, 10 ani în care, așa, mai cu dinții strânși sau nu, această generație de tineri a devenit mândria țării într-o anumită măsură și asta din pricina recunoașterii naționale. Și rolul cel mai mare în această recunoaștere a venit, prin Festivalul de la Cannes, din Franța. Eu, personal, am primit din partea acestei țări cu mult mai mult decât i-am dat vreodată. Nu m-am așteptat niciodată ca Franța să aibă un asemenea rol în viața mea. Singurul lucru mărunt pe care încerc să-l fac eu e acest festival, care, deopotrivă, onorează Franța și reprezintă respectul meu nemăsurat pentru această țară, dar e și un festival pentru publicul bucureștean", a spus Mungiu, în deschiderea Les Films de Cannes a Bucarest, vineri, la Cinema Muzeul Țăranului.

Festivalul s-a deschis cu proiecția filmul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", regizat de Cristian Mungiu, prezentat, într-o variantă remasterizată, într-o proiecție de gală, prilejuită de aniversarea a 10 ani de la obținerea de către regizor a celebrei distincții Palme d Or.

La Gala de deschidere a evenimentului au fost prezenți, printre alții, protagoniștii filmului, actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov.

Pentru Anamaria Marinca, interpreta Otiliei în "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", premiul de la Cannes 2007 a însemnat "un început".

Despre proiecția fragmentului ceremoniei de premiere de pe Croazetă din urmă cu 10 ani, preluat din Arhiva TVR, Marinca a mărturisit că a emoționat-o.

"Am trăit fiecare moment cu emoție. Viața se desfășoară într-un ritm destul de alert și nu ne permitem multe momente de reverie. Acesta a fost unul dintre ele și îi mulțumesc lui Cristian că a făcut posibilă această reîntâlnire", a mai spus actrița.

La rândul său, Laura Vasiliu, Găbița din filmul lui Cristian Mungiu, a caracterizat evenimentul ca unul emoționant.

Ea a mai spus că rolul Găbița a fost unul greu.

"Greu, pentru că și experiența personajului din film e complicată. Și atunci n-a fost ușor. În film, în general, dacă ai un rol mai mare, nu e ușor. Și e bine că nu e ușor. Nu ne place să ne fie ușor", a încheiat Laura Vasiliu.

Și pentru Vlad Ivanov, interpretul lui Bebe, premiul de la Cannes "a fost clar punctul de plecare" în cariera în cinema.

"Les Films de Cannes a Bucarest", care se va desfășura în perioada 13 — 22 octombrie, va avea loc și în țară, între 13 și 19 octombrie la Brașov (la Cinema One), între 13 și 15 octombrie la Cluj (Cinema Victoria), între 20 și 22 octombrie la Timișoara (Filarmonica Banatul), Arad (Cinema ARTA) și Iași (Ateneul din Iași) și în perioada 10 — 12 noiembrie la Suceava (Cinema Modern).

O ediție specială a "Les Films de Cannes" va avea loc în parteneriat cu Festivalul ASTRA Sibiu. Între 16 și 22 octombrie, cele două festivaluri urmează să proiecteze, concomitent în Sibiu și București, o selecție comună de documentare dintre cele prezentate anul acesta în premieră la Cannes, sub titulatura de "Les Films de Cannes @ Astra Film Sibiu".

Celebrul regizor maghiar Bela Tarr, cunoscut pentru filme precum "The Turin Horse" și "Satantango", și cineastul francez Laurent Cantet, câștigătorul Palme d Or în 2008 cu drama "Entre les murs", sunt doi dintre invitații de onoare ai ediției 2017 a festivalului, în programul căruia vor fi organizate proiecții speciale și discuții.

În cadrul "Les Films de Cannes a Bucarest" va fi organizată o retrospectivă din peisajul cinematografic chinez, reunind șase pelicule.

Festivalul va continua să prezinte cele mai importante pelicule românești care se pregătesc pentru evenimentele acestei toamne și pentru cele ale anului viitor. Săptămâna de film românesc din cadrul festivalului se va încheia cu o proiecție specială dedicată câștigătorului Premiului Un Certain Regard din 2005, "Moartea domnului Lăzărescu", în prezența echipei, proiecție prilejuită de relansarea filmului pe DVD.

Totodată, secțiunea "Filmul de Aur" va oferi publicului pelicule răsplătite cu marile premii la festivaluri internaționale.

Este programată, de asemenea, ediția a doua a "Managing Talents", workshop destinat actorilor români care vor să aibă o carieră internațională.

Potrivit lui Cristian Mungiu, încasările de la proiecția aniversară a filmului "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" vor fi donate Asociației Ovidiu Ro, care militează pentru școlarizarea copiilor de la cele mai fragede vârste, cele de la proiecția filmului "Vânătoare" vor fi direcționate către Asociația pentru drepturile animalelor Dog Rescue, cele de la "Moartea domnului Lăzărescu" vor merge către Asociația Dăruiește viață, pentru proiectul primei clinici integrate de oncologie și radioterapie de la Spitalul de Copii Marie Curie iar pe 22 octombrie va avea loc o proiecție specială cu "Amintiri din Epoca de Aur, partea 1", ale cărei încasări vor merge la asociația ActivRandom pentru susținerea persoanelor cu statut de refugiat.

Inițiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, festivalul "Les Films de Cannes a Bucarest" (ediția a VIII-a) este organizat de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din București.

"Les Films de Cannes a Bucarest" este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, de Centrul Național al Cinematografiei și de Primăria Municipiului București, prin ARCUB, în cadrul Programului cultural București Oraș participativ, cu sprijinul SACD/Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques și al Institutului Cultural Român.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus