Stiri de ultima ora

MediaSind: Demersul nostru la instituțiile internaționale în legătură cu insolvența TVR este pe deplin justificat

MediaSind: Demersul nostru la instituțiile internaționale în legătură cu insolvența TVR este pe deplin justificat
Cultura
Aceste precizări vin în urma afirmațiilor președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care consideră că alertarea Consiliului Europei este generată de greșita înțelegere din partea unor asociații a jurnaliștilor referitoare la demersul din Senat cu privire la completarea legii de funcționare a TVR. Procedura de insolvență nu este obligatorie."

În urma sesizării Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Asociația Europeană a Jurnaliștilor au alertat Consiliul Europei pe Platforma pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor în legătură cu intenția președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, susținută de către un grup de deputați și senatori, de a modifica Legea nr 41/1994 pentru a asigura suportul juridic necesar declarării insolvenției în Societatea Română de Televiziune SRTV.

Platforma pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor este un proiect al Consiliului Europei care are drept scop monitorizarea încălcării libertății de expresie și a libertății mass-media, precum și a amenințărilor la siguranța jurnaliștilor.

În urma acestei alerte, la sesizarea Secretariatului Consiliului Europei, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a transmis o scrisoare Biroului Permanent al Camerei Deputaților în care solicită un punct de vedere oficial cu privire la modificarea legislativă amintită.

"Doresc să supun atenției dumneavoastră faptul că, recent, pe Platforma pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor de pe site-ul Consiliului Europei a fost postată o alertă referitoare la situația Televiziunii Române. Aceasta a fost introdusă la cererea Federației Internaționale a Jurnaliștilor și a Asociației Europene a Jurnaliștilor și vizează pachetul de amendamente la Legea 41/1994 care ar putea aduce TVR în situația de insolvență. Astfel, în opinia acestor asociații, demersul legislativ reprezintă o amenințare la adresa independenței postului public de televiziune. Inițiativa FIJ/AEJ are la origine o solicitare de sprijin din partea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind. Menționăm faptul că includerea României, alături de state precum Azerbaidjan, Federația Rusă, Turcia, pe site-ul specializat al Consiliului Europei este de natură să plaseze țara noastră într-o postură incomodă, care contravine poziției oficiale a autorităților pe tema respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului... Având în vedere cele de mai sus, vă adresăm rugămintea de a ne transmite un punct de vedere oficial pe subiectul menționat, pentru a putea fi transmis Secretariatului Consiliului Europei și postat pe site-ul Platformei pentru promovarea protecției jurnalismului , se arată în scrisoarea ministrului de externe.

Aceeași scrisoare a fost adresată și Senatului României.

Călin Popescu Tăriceanu consideră că solicitarea Consiliului Europei este generată de greșita înțelegere din partea unor asociații a jurnaliștilor referitoare la demersul pe care îl facem în Senat cu privire la completarea legii de funcționare a TVR. Procedura de insolvență nu este obligatorie." Discursul șefului Senatului poate fi suspectat de ipocrizie pentru că, în repetate rânduri, atât el, cât și alți politicieni, au clamat insolvența ca unică soluție de redresare a instituției. Într-o emisiune la TVR, acesta declara că Văzând situația de săptămâna trecută de la Parlament, astăzi pot să vă spun că am avut o reuniune cu specialiști în insolvență. După părerea mea aceasta este singura soluție fezabilă în acest moment. Este un pachet de măsuri care trebuie luate de urgență , se precizează în comunicatul MediaSind.

Poziția SRJ MediaSind este susținută atât de Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, cât și de Federația Europeană a Jurnaliștilor.

Sentimentul nostru este că există o dorință de a distruge serviciul public de audio vizual din România. Cei care lucrează în aceste instituții nu trebuie să plătească prețul unei gestiuni haotice. Puteți să contați pe noi (Federația Europeană a Jurnaliștilor-n.n.) că vom face toate demersurile în cadrul european pentru a vă sprijini. Am sesizat, în legătură cu această problemă, Confederația Europeană a Sindicatelor și Comisia de dialog social din domeniul audiovizual din cadrul Comisiei Europene. Am denunțat, deja, proiectul de lege în ceea ce privește insolvența, în Consiliul European și am început discuțiile cu EBU (European Broadcasting Union-n.n). Cele 47 de țari din Consiliul Europei au fost informate de FEJ în legătură cu amenințarea care planează asupra serviciului audio vizual din România prin această lege a insolvenței. Secretarul general al Consiliului Europei va cere explicații oficiale ambasadorului României la Consiliul Europei. Guvernul Român va trebui să dea explicații , a declarat în urmă cu circa două săptămâni, secretarul general al FEJ, Ricardo Gutierrez.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus