Stiri de ultima ora

Marii câștigători ai premiilor de la Cannes se văd în premieră, la Iași, la sfârșitul lunii octombrie

Marii câștigători ai premiilor de la Cannes se văd în premieră, la Iași, la sfârșitul lunii octombrie
Cultura
Festivalul inițiat de regizorul Cristian Mungiu în 2010 și devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din București, ajunge pentru prima dată la Iași, pe 28 și 29 octombrie, pentru un weekend cu filme de Cannes.

Proiecțiile "Les Films de Cannes a Iași" vor avea loc la Ateneul din municipiu, iar intrarea va fi liberă. Invitata specială a ediției de la Iași este Irina-Margareta Nistor, care va face prezentările filmelor și va dialoga cu publicul cinefil.

Ieșenii vor avea ocazia să vadă, în premieră în Iași, "I, Daniel Blake", filmul care i-a adus anul acesta cel de-al doilea Palme d Or din carieră cineastului britanic Ken Loach, după "The Wind that Shakes the Barley" (2006).

Al doilea mare câștigător al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes este "Juste la fin du monde/ It s Only the End of the World", în regia lui Xavier Dolan, distins cu Marele Premiu și Premiul Juriului Ecumenic. Din distribuție fac parte staruri franceze: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux. Filmul urmărește vârtejul pe care-l produce într-o familie sosirea unui scriitor, după 12 ani de absență și cu intenția de a anunța că mai are foarte puțin de trăit.

La Ateneul din Iași vor rula și "Bacalaureat" al lui Cristian Mungiu, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, și cel mai nou film marca Pedro Almodóvar, "Julieta", propunerea Spaniei la Oscarurile de anul viitor.

Inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câștigătoarea Premiului Nobel Alice Munro, filmul spune povestea unei mame pe care fiica o abandonează fără nicio explicație atunci când împlinește 18 ani. Julieta face tot posibilul să o găsească, însă, cu cât caută mai mult, cu atât descoperă cât de puțin își cunoștea propriul copil. În rolurile principale: actrițele Emma Suárez și Adriana Ugarte.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus