Stiri de ultima ora

Madonna împlineşte 60 de ani

Madonna împlineşte 60 de ani
Cultura
Madonna împlineşte 60 de ani. Aflaţi istoria unei vieţi pline de controverse şi rebeliune

Supranumită "Regina muzicii pop", Madonna (nume real Madonna Louise Veronica Ciccone) s-a născut la 16 august 1958, la Bay City, Michigan, SUA şi a copilărit la Pontiac, suburbie a oraşului Detroit.

Madonna, la 60 de ani

Artistă completă, Madonna este cântăreaţă, actriţă, producătoare şi compozitoare de muzică pop, câştigătoare a multor premii Grammy, laureată a Globului de Aur. Este una dintre cele mai apreciate artiste la nivel mondial, nu doar prin muzica şi stilul său inconfundabile, dar şi prin show-urile pe care le realizează la orice concert.A început să ia lecţii de dans la vârsta de 14 ani, avându-l ca profesor pe Chrystopher Flynn. A frecventat cursurile şcolii Rochester Adams High School, unde s-a remarcat prin rezultatele şcolare şi ca membră a echipei de majorete. A încheiat studiile preuniversitare în 1976, iar în 1978 a intrat la Facultatea de Dans din Michigan. În anul următor, s-a mutat în New York, cu intenţia de a începe o carieră de dansatoare, potrivit site-ului  www.thefamouspeople.com .În 1982, a creat formaţia muzicală Breakfast Club, în cadrul căreia a fost bateristă şi cântăreaţă. După ce a plecat din trupă, a început un nou proiect, numit Emmy. În acelaşi an, o înregistrare demonstrativă a Madonnei a ajuns la un producător al casei de discuri Sire Records, iar după puţin timp a fost lansată piesa "Everybody", primul single al artistei. La scurt timp, au fost lansate piesele "Burning Up" şi "Holiday", cel din urmă fiind primul ei single care a intrat în topul Billboard Hot 100. În anul următor a apărut albumul de debut, Madonna , de pe care cântăreaţa a mai lansat două single-uri: "Borderline" şi "Lucky Star".

La sfârşitul anului 1991, Madonna şi-a lansat primul disc de colecţie, The Immaculate Collection , care conţine 17 piese, dintre care 15 deja binecunoscute şi două noi - "Justify My Love" şi "Rescue Me".Pe 20 octombrie 1992, Madonna lansează al şaselea album de studio, Erotica . Pentru a-l promova, cântăreaţa a pornit într-un nou turneu, The Girlie Show . În 1994 Madonna aduce publicului un nou album, Bedtime Stories , de pe care sunt extrase piesele de succes Secret şi Take a Bow . Ambele au intrat în top 3 în Statele Unite.În 1995 apare Something to Remember , care cuprinde cele mai faimoase balade ale Madonnei şi piese noi precum I Want You , cover după Marvin Gaye, You ll See şi One More Chance . Albumul a fost vândut în aproximativ 8 milioane de copii în toată lumea.După puţin timp, Madonna joacă în filmul care i-a marcat cariera, Evita , unde o interpretează pe prima doamnă argentiniană Eva Perón. Madonna a câştigat Globul de Aur pentru interpretarea sa. De pe albumul care a însoţit filmul, Madonna a lansat trei melodii - You Must Love Me , Don t Cry for Me Argentina şi Another Suitcase in Another Hall .După trei ani în care nu a lansat niciun album de studio nou, în 1998 Madonna a revenit cu un stil nou, cu influenţe de muzică electronică. Ray of Light a fost albumul cel mai bine primit de critică după Like a Prayer . Cu acest album, Madonna a câştigat trei premii Grammy. De pe acest album s-au remarcat hiturile Frozen şi Ray of Light , ambele intrând în topurile din întrega lume, inclusiv Australia, Canada, SUA şi Marea Britanie. De pe album au mai fost promovate piesele The Power of Good-Bye şi Nothing Really Matters .În 1999 Madonna lansează Beautiful Stranger , cântecul ajungând pe poziţia 19 în topurile americane, iar în 2000 apare Music , piesa care dă titlul albumului devenind No.1 în Billboard Hot 100 al Madonnei. În 2001 Madonna pleacă în turneul mondial Drowned World Tour , care a promovat ultimele două albume, Ray of Light şi Music . Turneul a fost lansat pe DVD în noiembrie 2001 pentru a coincide cu lansarea celui de-al doilea greatest hits , GHV2. Spre sfârşitul anului 2002 a lansat hit-ul Die Another Day , nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun cântec original .

Madonna a vizitat România în 2009, în timpul celei de-a doua părţi a turneului Sticky & Sweet . Concertul a avut loc în Parcul Izvor, la 26 august.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus