Stiri de ultima ora

LIVE TEXT. Eurovision 2013: Cezar a intrat, joi seară, în concurs pe scena de la Malmö. ...

LIVE TEXT. Eurovision 2013: Cezar a intrat, joi seară, în concurs pe scena de la Malmö. ...
Cultura
UPDATE. A început votul. În ţară, românii vor putea vota la numărul 0900.160.0 – cu terminaţia 01, 02, 03… până la 17 (terminaţia reprezintă numărul de ordine al cântecului pe care doresc să îl voteze), număr valabil în toate reţelele, apel taxabil cu 1,24 euro (TVA inclus).

De asemenea, se poate vota şi prin SMS la 1261, cu numărul de ordine al concurentului votat. Atenţie! Aceste numere pot fi folosite doar pe teritoriul României! Românii din afara graniţelor vor urmări concursul pe posturile, potrivit Realitatea.net.

_ _ _ _ _

UPDATE. Reprezentantul României, Cezar Ouatu intră în concurs cu melodia "It s my life". Românul are numărul 17 în semifinala a doua Eurovision şi este ultimul care va intra în concurs. Acest fapt l-ar putea avantaja pe Cezar, pentru că el ar putea obţine mai multe voturi, deoarece impresia show-ului său va rămâne în memoria telespectatorilor Eurovision mai mult timp.

_ _ _ _

Cezar a concurat cu piesa "It s My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur) în cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest, transmisă joi, de la ora 22.00, pe TVR 1, potrivit unui comunicat remis de Televiziunea Română.

Republica Moldova, Olanda, Belarus, Belgia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Lituania, Ucraina şi Rusia sunt primele 10 ţări calificate în finala Eurovision 2013, care va avea loc sâmbătă, după ce au trecut, marţi, de semifinala care s-a desfăşurat pe scena Malmö Arena (Suedia).

Aliona Moon, reprezentanta Moldovei, care, marţi seară, a fost prima ţară strigată când au fost anunţaţi finaliştii (într-o ordine aleatorie), concurează cu o piesă în limba română - "O mie".

Ediţia de anul acesta a concursului Eurovision se desfăşoară la Malmö, în Suedia, după ce reprezentanta acestei ţări, Loreen, a câştigat, anul trecut, celebra competiţie muzicală, cu piesa "Euphoria".

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului ce a avut loc la Baku, Azerbaidjan, cu piesa "Zaleilah".

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar, de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan şi Celine Dion.

La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc şi Israel, potrivit Mediafax.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956. Doar şapte ţări au participat în primul an - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Articole similare :
comments powered by Disqus