Stiri de ultima ora

INTERVIU Silvia Dumitrescu, la 30 de ani de la debut: Cred că oamenii se vor întoarce la melodie

INTERVIU Silvia Dumitrescu, la 30 de ani de la debut: Cred că oamenii se vor întoarce la melodie
Cultura
Solista Silvia Dumitrescu a sărbătorit, la Tulcea, 30 de ani de la debut, ea concertând în ultima zi a celei de-a V-a ediții a Rowmania Fest, eveniment organizat de multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin.

Silvia Dumitrescu: Eu nu cred foarte mult în artiștii care merg din succes în succes, care sunt permanent în atenția publicului. Cred că publicul trebuie să te dorească și să lași momente de pauză. Personal, aceste momente mi-au priit, pentru că am făcut o facultate, un master, m-am orientat către blues și consider că din punct de vedere muzical nu am stat pe loc. Acum, văd totul cu alți ochi, cred foarte mult în puterea mesajului, în carismă și consider că nu trebuie să ne oprim chiar dacă vremurile ne sunt nefavorabile.

Silvia Dumitrescu: Cred că muzica a fost apreciată. Astăzi împlinesc 30 de ani de la lansarea mea de la Mamaia. Recitalul de la Tulcea a fost o sărbătoare. Muzica aceasta are încă admiratori. Fără să vreau, pentru că am fost prezentă pe singurul post de televiziune de la acea vreme, apoi pentru că oamenii veneau în număr foarte mare pe stadioane, pe undeva a existat o influență. Te poți îndrăgosti, poți invita la dans pe o anumită muzică. Am cunoscut de exemplu un om care a escaladat Everestul și care mi-a spus că la 8.000 de metri a ascultat muzica mea de pe discul Cred în tine . E mare lucru... Cred că oamenii se vor întoarce la melodie, fiindcă e foarte greu să ieși dintr-o sală de spectacole și să nu rămâi cu nimic. Acum se pune foarte mult accent pe partea de estetic, dar pe lângă poleială publicul caută și emoția, mesajul. Pentru mine, cel mai important este să cânt și poate că la un moment dat voi reuși să revin pe posturile de radio și televiziune.

Silvia Dumitrescu: Au fost foarte mulți oameni. M-am format de la 5 ani cu primul meu profesor de pian, apoi studiile m-au făcut să am încredere în mine. Au fost artiști mari care m-au influențat, Tina Turner, Michael Jackson, chiar și Madonna, Whitney Houston, iar lista este foarte lungă. Și acum sunt la curent cu ce se întâmplă în materie de concerte afară. Nu ascult muzică românească, pentru că mi-e frică să nu mă pierd în lucruri care nu au substanță. Mă uit la American Idol , unde văd niște tineri care parcă vin de pe o altă planetă. Sunt atât de bine pregătiți și talentați, încât sunt șocată. Dacă e să mă refer la ce se întâmplă acum în peisajul muzical românesc, ca să fiu blândă, 75% nu au ce să caute pe scenă. Dacă s-ar face o comisie, iar ei ar fi puși să cânte o piesă de la cap la coadă, nu ar trece nici de preselecția de la "Vocea României". În plus, sunt mai mulți artiști, cântăreți decât poate oferta piața, iar rândul fiecăruia vine foarte greu. Pentru a fi solist ai nevoie de concerte. Sistemul actual din show-biz nu mai permite statutul de vedetă în adevăratul sens al cuvântului, cum au fost și sunt Angela Similea, Corina Chiriac, Holograf. Nu se mai vrea această evoluție, maturitatea artistului. Sunt mii de trupe care nu cântă sau care știu să dea mai bine din coate și urcă pe scenă, deși nu trebuie, și alții care pot să cânte, dar stau în rândul al doilea. Din păcate, în România este multă superficialitate.

Silvia Dumitrescu: Să dea Dumnezeu să fim sănătoși și să ne revedem în fața unui reportofon măcar pentru aduceri aminte, pentru toate evenimentele legate de oameni frumoși. Am avut norocul să fiu printre profesioniști extraordinari, artiști, oameni de televiziune, radio, orchestre foarte bune, textieri și de la fiecare am avut ceva de învățat.

Silvia Dumitrescu: Să-ncep să cânt refrenul acela M-am născut în România ? (râde, n.red.) Fac parte dintr-o generație care a prins puțin din regimul Ceaușescu, când ne puteam lansa fără bani sau un spate asigurat, dar am prins prea puțin din el, o generație de artiști care în perioada post-revoluționară a supraviețuit, dar despre care se poate spune că s-a lansat prea târziu. Apoi, a venit pofta pentru muzică străină, trupe noi. Am fost între ciocan și nicovală, nu am putut să fim lăsați să evoluăm. Acum îmi doresc foarte multe pentru Iulian Ochescu (fiul său, n.red.), care e la început de drum. A cântat în deschiderea actualei ediții a Festivalului George Enescu, este pianist concertist și ne dorim să fie perseverent și împlinit. Țin pumnii strânși tinerei generații. Am fost în multe jurii din România și am constatat că din urmă vine o generație foarte puternică. Tinerii știu exact ce vor, sunt luptători, nu se lasă impresionați de oameni care încearcă să-i descurajeze și sper ca lucrurile să se schimbe în bine. Cred foarte mult în talentul românilor și consider că România se va salva prin cultură.

Silvia Dumitrescu: De aproape doi ani am un proiect de jazz, iar pe data de 4 septembrie vom avea o cântare în parcul IOR într-un eveniment organizat de Primăria sectorului 3. Este un proiect alături de Florin Ochescu, la chitară, Mugurel Diaconescu, bass, Răzvan Lupu, tobe, și uneori Gelu Ionescu, clape. Nu cântăm foarte des, dar vrem să fim cumva mai prezenți în cluburile din România și nu numai. Proiectul de muzică pop este cu piese noi compuse de Virgil Popescu și îl include pe Florin Ochescu, chitară. Este vorba de un nou disc finalizat deja pentru care căutăm acum o casă de producție.

Rowmania Fest este o inițiativă a multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin, care promovează turismul responsabil față de natură și mișcarea în aer liber. Cea de-a V-a ediție a festivalului a avut loc la Tulcea în perioada 28-30 august și a reunit atât concursuri sportive, dezbateri, spectacole folclorice, proiecții de filme, vernisaje de fotografie, cât și concerte. Evenimentul a fost organizat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea și al Primăriei municipiului Tulcea, sub patronajul Reprezentanței CE în România, precum și cu susținerea financiară a mai multor societăți private.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus