Stiri de ultima ora

INTERVIU Sebastian Olaru - la prima expoziție personală: Ca o fotografie să fie de succes trebuie să surprindă naturalețea lucrurilor

INTERVIU Sebastian Olaru - la prima expoziție personală: Ca o fotografie să fie de succes trebuie să surprindă naturalețea lucrurilor
Cultura
A învățat în timp să descopere firescul din lucruri și să-l pună în valoare, iar atunci când apasă declanșatorul aparatului caută să surprindă în fiecare fotografie emoția și dramatismul.

Acum, jurnalistul se află în fața primei expoziții personale de fotografie, un vis mai vechi devenind, în sfârșit, realitate. Expoziția este vernisată vineri, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Galei Presei Sălăjene, și cuprinde în principal fotografii de peisaj.

Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru pentru ca o fotografie să creeze emoție și impact este să fie spontană sau să încerce să surprindă lucrurile așa cum se întâmplă ele în mod natural, deci să nu fie una forțată. (...) Asta cred că este important și face ca o fotografie să fie de succes — să surprindă naturalețea lucrurilor , spune Sebastian Olaru.

Sebastian Olaru: Faptul că prin lentilele aparatului de fotografiat poți surprinde anumite detalii pe care, poate dacă treci pur și simplu pe lângă ele, nu le remarci. Am constatat de mai multe ori acest lucru, atunci când, la vederea fotografiilor mele, unii au avut reacții de genul am trecut de zeci de ori pe lângă acest lucru, dar nu l-am văzut în această formă .

Sebastian Olaru: Eu cred că depinde foarte mult de cel care e dincolo de obiectiv. Fiecare are o altă perspectivă asupra lumii și atunci implicit fotografiile făcute de persoane diferite vor arăta altfel, chiar dacă este vorba despre același subiect.

Sebastian Olaru: Bineînțeles că sunt necesare niște dotări minime pentru realizarea fotografiilor, mai ales în condiții de iluminat insuficient. Se știe că lumina este Dumnezeul fotografiei, pentru că, în funcție de ea, se fac foarte multe reglaje la aparatul foto și, în plus, lumina practic este cea care îți dă posibilitatea să fotografiezi. În absența ei, nu există fotografie.

Sebastian Olaru: Realizarea unei expoziții personale era un vis mai vechi și acum mi s-a oferit această oportunitate. Este cea de-a VIII-a ediție a Galei Presei din Sălaj, un eveniment deja cu tradiție.

La edițiile anterioare, făceam expoziții de grup, expoziții de fotografie jurnalistică în principal. În acest an, colegii nu au mai vrut să participe cu fotografii și atunci cei din Asociația Jurnaliștilor din Sălaj m-au îndemnat pe mine să am această expoziție. Nu m-am axat aici doar pe fotografie jurnalistică, ci am mers și pe unele realizate în timpul liber sau cu diverse ocazii, inclusiv în timpul unui curs foto făcut undeva la munte.

Fotografiile sunt diverse oarecum ca și tematică, totuși m-am orientat în principal pe fotografii de peisaj din cele patru anotimpuri și din mediul rural în care am încercat să imortalizez tradițiile din Sălaj.

Practic, este o expoziție cu fotografii din mediul rural. În fotografie mai există un mod de prezentare a imaginilor care se numește diaporamă, care este de fapt o ilustrare a imaginilor pe un fond muzical, folosindu-se și anumite efecte. Am întocmit un astfel de filmuleț de câteva minute, numit Your nature , care cuprinde fotografii exclusiv din cele patru anotimpuri și care sper să bucure ochiul și sufletul.

Sebastian Olaru: La momentul acesta, nu. Îmi doresc deocamdată să iasă bine această primă expoziție și poate în momentul în care voi avea o bază documentară mai largă, voi încerca să fac expoziții pe o anume temă.

Sebastian Olaru: Da, am o astfel de fotografie. Când ai rostit întrebarea, mi-a venit imediat în minte o fotografie pe care am realizat-o la alegerile europarlamentare din 2009, când am fost în mediul rural să fac un reportaj. Pe un drum de țară, am întâlnit atunci un grup de copii romi care erau foarte simpatici. Aveau o roată de bicicletă cu care se jucau fără nicio grijă, unul dintre ei ținea în mână o jumătate de pungă de pufuleți...

Era o imagine care m-a impresionat și, văzându-mă cu aparatul, și-au dorit să îi fotografiez. Atunci au început să îmi facă cu mâna și chiar așa i-am surprins... Fiind vorba despre alegerile europarlamentare, am intitulat fotografia La revedere, Europa! . Cu siguranță ei nu știau nimic despre alegerile europarlamentare sau despre Europa...

Sebastian Olaru: Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru pentru ca o fotografie să creeze emoție și impact este să fie spontană sau să încerce să surprindă lucrurile așa cum se întâmplă ele în mod natural, deci să nu fie una forțată. Și la editarea fotografiilor încerc să intervin cât mai puțin. Sunt fotografi care fac modificări substanțiale folosindu-se de efecte, culori și, în general, de tehnică.

Eu încerc să intervin cât mai puțin, fac doar mici retușuri de luminozitate, de contrast, foarte puțin de culoare, pentru că încerc să surprind lucrurile și natura așa cum sunt. Asta cred că este important și face ca o fotografie să fie de succes — să surprindă naturalețea lucrurilor.

Articole similare :
comments powered by Disqus