Stiri de ultima ora

INTERVIU Ioana Morpurgo, despre „Schije“, roman despre sindromul post-traumatic al unui soldat român: „Eticheta de imigrant o porţi pe rever toată viaţa“

INTERVIU Ioana Morpurgo, despre „Schije“, roman despre sindromul post-traumatic al unui soldat român: „Eticheta de imigrant o porţi pe rever toată viaţa“
Cultura
Toma Stratan este protagonistul romanului „Schije”, semnat de Ioana Morpurgo, scriitoare româncă stabilită de 15 ani în Marea Britanie. Este anul 2009. Întors din Afganistan, Toma revine în Celei, satul său de baştină. Câteva luni mai târziu, este decorat de preşedintele Traian Băsescu, însă distincţia păleşte rapid, căci situaţia soldatului stă sub semnul părăsirii- de către soţie, care pleacă cu un poliţist în Italia-, respectiv sub cel al neliniştii, căci în mintea lui Toma revine obsedant prietenul său, mort pe front. 

Simptomele sindromului post-traumatic (PTSD) apar gradual, iar Toma încearcă să îşi găsească în echilibru în relaţia cu băieţelul său de şapte ani, un ţigan, fost coleg de bancă din şcoala generală, respectiv cu văduva prietenului său. 

În 2016, scriitoarea  organiza o serie de conferinţe şi dezbateri pe tema „Europa-spirit comun”. În ceea ce priveşte Brexit-ul, spune că „nu e doar o fază în istoria contemporană, e mai întâi de toate o psihologie. Şi una destul de periculoasă”. 

„Adevărul”: Cum ai ajuns să scrii despre sindromul post- traumatic al unui soldat? De unde interesul pentru o astfel de temă?

Ioana Baetica Morpurgo: Acum câţiva ani, când fă­­ceam cercetarea din spatele romanului Imigranţii, partea despre închisorile secrete CIA de pe teritoriul Poloniei şi al României unde au fost deţinuţi ilegal suspecţi de terorism, am dat peste un raport al forţelor aliate despre PTSD. În anul cu cea mai mare contribuţie de trupe NATO în teatrele de operaţiuni din Orientul Mijlociu -2010-2011, 20% din soldaţii americani întorşi acasă erau diagnosticaţi cu PTSD. Li se oferea apoi compensaţie pentru boala profesională şi tratament de specialitate. 

La britanici procentul era undeva pe la 15%. Am fost curioasă să aflu cum stă treaba la noi, însă  n-am putut găsi nici un fel de date despre asta. După câteva luni bune de corespondenţă cu Ministerul Apărării, mi s-a spus că, din 2002 de când România s-a ataşat trupelor NATO din Afganistan şi apoi Iraq până în 2017, 9 soldaţi români au fost diagnosticaţi cu PTSD. Nu mi s-a răspuns dacă au primit compensaţie sau tratament de specialitate, dacă şi-au pierdut slujbele, au fost pensionaţi forţat, etc.

Orice democraţie începe cu drepturile omului - acesta este fundamentul inextricabil al oricărei societăţi care se proclamă o democraţie. Dacă drepturile omului devin negociabile, aservite altor interese, sau pur şi simplu ignorate, nimic din ceea ce construieşte societatea respectivă nu poate sta în picioare.

Sunt convinsă că în spate a fost un proces stufos de documentare. De unde ai început?
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus