Stiri de ultima ora

Hristos a înviat! Românii au luat lumină: cum a decurs slujba de Înviere în cele mai mari oraşe ale ţării

Hristos a înviat! Românii au luat lumină: cum a decurs slujba de Înviere în cele mai mari oraşe ale ţării
Cultura
Românii au mers noaptea trecută la biserică pentru a lua lumină şi pentru a participa la slujba de înviere. Vă prezentăm reportaje realizate în mai multe oraşe ale ţării. Hristos a înviat!

Noaptea trecută, bisericile au fost neîncăpătoare pentru românii care au participat la slujbă şi au luat, mai apoi, lumină. "Adevărul" vă prezintă o selecţie de reportaje din mari oraşe ale României.

La Catedrala Sf Petru şi Pavel, Lumina Sfântă adusă pe mare a fost dăruită de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. „Vă dorim ca lumina Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos să vă lumineze viaţa şi să aveţi în suflete numai pace, bucurie şi iubire!“, a transmis credincioşilor ÎPS Teodosie.

Duminică, 1 Mai, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită mai multe limbi de circulaţie internaţională.

Mii de credincioşi din municipiul şi judeţul Arad au participat la slujbele de Inviere. Dacă la miezul nopţii numărul celor prezenţi a fost destul de mare după o oră mulţi au început să plece spre casă cu lumânările aprinse în mână. Alţii au ales să între în biserică şi să asiste la întreaga slujbă, după care au plecat acasă cu Sfintele „Paşti” (vin cu pâine).

. De la lumânările lor s-au aprins şi ale celor prezenţi. Şi în acest an Lumina Sfântă a fost adusă la Arad de la mormântul din Ierusalim al Mântuitorului. Aceasta a ajuns sâmbătă seara, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, unde a fost împărţită preoţilor din judeţ. Aceştia au dus-o la bisericile la care slujesc. Este cel de al şaselea an consecutiv când la Arad a ajuns Lumina Sfântă de la mormântul Mântuitorului din Ierusalim.

Ca în fiecare an, mii de brăileni au mers la bisericile din oraş pentru a primi de la preoţi vestea Învierii Mântuitorului Hristos şi pentru a-şi aduce acasă lumina sfântă. Anul acesta, au rămas mai mulţi credincioşi decât altădată la slujbele oficiate în biserici, după ce s-a împărţit lumina.

Toate bisericile din oraş au fost arhipline, însă la impunătoarea Catedrală din Bariera Călăraşilor au mers cei mai mulţi brăileni. Peste o mie de persoane au umplut platoul din faţa lăcaşului de cult, aşteptând în linişte ca preoţii să iasă din biserică şi să cheme enoriaşii să ia lumină. Cei trei preoţi care slujesc la catedrală au oferit mai întâi lumină în uşa altarului, pentru cei care au apucat să intre în biserică. Au ieşit apoi şi în uşa bisericii, unde zeci de credincioşi i-au aşteptat, pentru a-şi aprinde candelele direct de la lumânările purtate de preoţi.

La miezul nopţii, clopotele au început să bată, iar episcopul a ieşit din lăcaşul de cult pentru a le transmite celor prezenţi mesajul "Hristos a înviat!" şi pentru a le da Lumina Sfântă. "Veniţi de luaţi lumină!", iar de la lumânările celor şapte preoţi s-au aprins, rând pe rând, şi ale credincioşilor.

Bistriţenii şi-au deschis sufletele în această noapte, alegând să renunţe la somn şi să ia lumină de la bisericile din Bistriţa. D otate cu sisteme audio de ultimă generaţie, majoritatea bisericilor din Bistriţa îţi permiteau să eviţi înghesuiala şi să asculţi slujba şi din stradă. Multe biserici au ales să facă slujbele în faţa lăcaşurilor de cult şi nu în interior. 

După ce întreaga zi, încă de dimineaţă, a plouat, cu doar o oră înainte de miezul nopţii, credincioşii au scăpat de stropi. Temperaturile scăzute i-au determinat însă pe majoritatea să scoată de la naftalină hainele de iarnă.

DROBETA TURNU SEVERIN

„Adevărata Înviat” au răspuns, în cor, peste 1500 de severineni, care au venit să ia lumină de la Prea Sfinţitul Episcop Nicodim al Severinului şi Strehaiei la slujba de Înviere, oficiată la Catedrala Episcopală din DrobetaTurnu-Severin.

Încă de la lăsarea întunericului, mirenii s-au adunat în jurul Catedralei Ortodoxe din centrul oraşului. Au venit să simtă minunea Învierii Mântuitorului şi să ia lumină. Cu o oră înainte de miezul nopţii, toate bisericile din oraş, au fost înconjurate de oameni, iar alte mii de severineni au celebrat sărbătoarea la bisericile de cartier, la miezul nopţii.

Mii de credincioşi ortodocşi au primit cu bucurie vestea învierii lui Hristos. Aproape de miezul nopţii, aceştia au rostit în cor „Adevărat a înviat!” atunci când au primit Lumina adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. L a fel ca în fiecare an, slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreafinţitul Arhiepiscop Casian Crăciun, alături de mai mulţi preoţi şi de corul Catedralei din Galaţi.

„Unii din cei ce păzeau mormântul au venit şi au spus arhiereilor cele întâmplate; iar aceştia mituindu-i cu bani, i-a înduplecat să spună că ucenicii lui Hristos au venit în timpul nopţii şi L-au furat. În seara acelei zile însă ucenicii fiind adunaţi laolaltă de frica iudeilor, şi uşile fiind încuiate, a intrat Iisus la dânşii, că era cu trup nestricăcios, şi ca de obicei le-a vestit lor: «Pace vouă!» Ei, văzându-L, s-au bucurat peste măsură de mult şi au primit prin suflare, mai desăvârşită lucrarea Preasfântului Duh”, a rostit Înaltpreafinţitul Arhiepiscop Casian Crăciun în faţa credincioşilor.

„Nu mergem tot timpul la Biserică, dar nu lipsim la sărbătorile importante. Am venit la Înviere şi ne rugăm pentru familie, pentru fericire şi pentru sănătate. Este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne bucurăm alături de cei dragi“, spune Andrei Moraru.

Esplanada din faţa Catedralei Episcopale din Slobozia a fost plină de credincioşi. Ca în fiecare an, peste 1.500 de oameni au participat la slujba de Înviere, oficiată de Preasfinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.

Cel mai emoţionat moment a fost atunci când Preasfinţitul Vincenţiu s-a alăturat credincioşilor , oferindu-le lumina sfântă, adusă tocmai de la Ierusalim. Oamenii s-au apropiat cu credinţă şi emoţie pentru a primi lumina Învierii.

„Am venit aici ca să mă rog pentru sufletul meu, dar şi al copiilor care sunt în străinătate. Anul acesta nu am putut să-i am aproape, pentru că nu au avut cum să ajungă să fie alături de mine. Sper ca Dumnezeu să-i aibă în pază şi să-i protejeze. Eu mă rog pentru sănătatea lor” a spus, cuprinsă de spiritualitate, Ioana Miftode (62 de ani) din Slobozia.

La fel ca şi în anii trecuţi, aproximativ 6.000 de persoane au asistat în acest an la slujba de Înviere oficiată la biserica din Bezded, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

La miezul nopţii, au luat lumină şi au cântat, în cor, "Hristos a înviat din morţi/Cu moartea pe moarte călcând/Şi celor din morminte/Viaţă dăruindu-le". Biserica din Bezded este monument istoric şi datează din 1759. Originară din zona Sălajului, a fost prima, dintre cele trei biserici aflate în colecţia muzeului, transferată în Muzeul ASTRA.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus