Stiri de ultima ora

Horia Moculescu, despre Școala de arte Francisc Hubic Oradea: O instituție care nu are egal în România

Horia Moculescu, despre Școala de arte  Francisc Hubic  Oradea: O instituție care nu are egal în România
Cultura
"Pornim de la o premisă importantă, anume că acest eveniment care are loc aici este organizat de o instituție care nu are egal în România. Vă spun ca un om care cunosc tot ce se întâmplă în respirația cultural-muzicală din România. Nu există o școală care să aibă atâtea activități câte are Hubicul. Nu există o școală care să poată avea două orchestre performante, una de ușoară și una de populară. Și cât de performante! Eu, care mă duc la diverse festivaluri, am venit aici și am găsit orchestra lui Sanyi (Ari Nagy Sandor — n.r.) care concurează cu orchestra lui Ionel Tudor, dirijorul de la bandul Radio, o trupă foarte bine închegată cu care acompaniază trei festivaluri. Orchestra de populare de la Radio nici nu poate să fie de performanța orchestrei lui Buțiu, nici nu poate să fie pentru că ea este dublată de un entuziasm nemaipomenit și în cadrul orchestrei sunt foarte mulți copii profesioniști, nu se cântă după ureche, știu note. Pe urmă, elevii de la canto, ai Lăcrimioarei (Deac, profesoară — n.r.), eu sunt deja ca al casei, și nu pentru asta îi laud, ci pentru faptul nu au egal. O spun fără niciun fel de interes. Am și povestit peste tot, ce ferment există aici, sper să nu se topească în dezinteresul național față de cultură", a afirmat Horia Moculescu.

Este al doilea an când se sărbătoresc, prin concerte de anvergură, Zilele Școlii Francisc Hubic, în amintirea preotului școlit și muzicianului care a înființat, la Oradea, primul Conservator după modelul celui de la București.

În acest an, pe scena din Piața Unirii au urcat, în trei seri la rând, în perioada 13-15 iunie, cei mai buni absolvenți și profesori ai școlii de la clasele de canto — canto muzică populară, canto clasic și canto muzică ușoară — care "și-au dat examenul" alături de modele consacrate ale muzicii. Ei au fost susținuți instrumental de orchestra "Rapsodia bihoreană", condusă de profesorul Liviu Buțiu, managerul interimar al școlii, și de trupa pop-rock a școlii, Art Band, condusă de Ari Nagy Sandor.

Amfitrionii spectacolelor au fost actrița Alexandra Velniciuc și Aurelian Temișan, care au încântat și ei publicul cu melodii de neuitat.

Regalul folcloric a adus, marți, pe scena din Piața Unirii, pe cei mai talentați absolvenți actuali ai clasei de folclor, grupul Lioara și vedete consacrate ale folclorului românesc, printre care Mariana Deac, Vasile Coca, Florica Zaha, Florin Mariș Hinsu, Antonela Ferche-Buțiu (aceasta din urmă, profesoara clasei de canto popular).

Concertul a fost acompaniat de orchestra "Rapsodia bihoreană", alcătuită din 23 de instrumentiști profesioniști, majoritatea cu studii muzicale superioare. În aprilie, ei au acompaniat, la Satu Mare, concertul aniversar "Nicolae Mureșan — 40 de ani de carieră artistică", fiind singura orchestră din România aleasă de Televiziunea Română să susțină un adevărat maraton muzical, de cinci ore, cu repertoriu din întreaga țară. Este formația instrumentală renumită pentru participarea în ultimele emisiuni "Tezaur folcloric" realizate de Marioara Murărescu, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.

În acest an, orchestra este invitată și la alte evenimente însemnate.

"Rapsodia bihoreană" a acompaniat, miercuri, și concertul de varietăți muzicale, invitații externi fiind Ionuț Dolănescu (în premieră la Oradea), Matilda Pascal-Cojocărița, Maria Buză, Monica Davidescu, tenorul Vlad Miriță, trupa Bere Gratis și Nico.

Pentru cele două concerte, dirijorul Liviu Buțiu a prelucrat, orchestrat și scris 128 de piese ale tuturor invitaților. Inedit a fost un dialog muzical între cele două orchestre ale școlii, pe acordurile piesei "Veta" a lui Ștefan Bănică jr, de o parte Rapsodia bihoreană, cu Liviu Buțiu, respectiv trupa pop-rock a școlii. Publicul a apreciat, prin aplauze puternice, această combinație de stiluri, antrenantă, plină de energie.

În concertul extraordinar de muzică ușoară au evoluat, joi seară, cei mai talentați cursanți ai școlii, trupele de băieți și fete Art Group și profesoara Lăcrimioara Deac, după care și-au dat concursul Horia Moculescu (în duet și cu Alexandra Velniciuc), Ozana Barabancea — care a entuziasmat auditoriul cu șapte piese muzicale, Aurelian Temișan și trupa Proconsul.

"Este o școală foarte serioasă, unde se lucrează în mod profesionist și care a descoperit, de-a lungul timpului, soliști de valoare și va continua să scoată în luminile rampei numeroase talente din grădina bogată a Bihorului" a spus Maria Haiduc.

Concertele extraordinare au fost organizate de către conducerea actuală a școlii, manager Liviu Buțiu, alături de ex-directorul de trei decenii al instituției, Marian Boboia, cu susținerea financiară a Consiliului Județean Bihor.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus