Stiri de ultima ora

Happy End - Crimă pe dos

Happy End - Crimă pe dos
Cultura
Centrul Ceh încheie săptămîna aceasta proiecţiile Fiction Tuesdays, cel mai nou program de proiecţii de film. Marţi, 3 aprilie, de la ora 20, va fi proiectat filmul experimental Happy End, în regia lui Oldrich Lipský, un film necesar pentru orice cinefil.

Fiction Tuesdays, ediţia de primăvară, aduce şase filme de ficţiune cehoslovace, aparţinînd Noului Val, însă mai puţin cunoscute publicului de aici. Cu toate acestea, filmele sînt emblematice pentru cinematografia cehoslovacă, fiind selectate pentru a se încadra în tema fantasticului şi science fiction-ului, unele avînd şi un substrat comic sau chiar experimental. Cele 5 filme proiectate pînă acum – Ferat Vampire, Ikarie XB 1, When the Cat Comes, Dinner for Adele şi I Killed Einstein, Gentlemen – au fost primite cu căldură de publicul fidel al Centrului Ceh, dar şi de cei pasionaţi de astfel de filme. Fiction Tuesdays va continua cu o nouă serie de proiecţii în toamna acestui an.

Happy End este o comedie neagră despre o crimă și consecințele acesteia prezentate invers cronologic, în care decesul este în realitate o renaștere. Filmul începe cu execuția protagonistului, explorîndu-i acțiunile și motivațiile premergătoare morții. Lipský pornește de această dată de la ideea că orice poveste de dragoste începe extraordinar și se sfîrșește tragic, așa că, pentru a putea avea parte de un final fericit, se folosește de ordinea inversă a firului narativ. 

Primul cadru în care apare Bedrich, eroul filmului, este cel cu capul său, tocmai secționat de trunchi prin lama ghilotinei. Din acest punct, povestea se derulează în acțiuni și secvențe inversate – oameni care fug înapoi, un mesean își regurgitează prăjitura, un înotător se ivește zgomotos din apă pentru a ateriza silențios pe marginea cheiului; pînă și succesiunea naturală a dialogului suferă schimbări, răspunsurile precedînd întrebările și logica în sine fiind răstălmăcită. De aceea, pentru ca privitorul să înţeleagă acţiunea, trebuie să intre în jocul creat de acest film, fiind necesară o atenţie sporită, avînd în vedere că prin construcţia sa inedită comicul ia o formă complet nouă şi neaşteptată.

Proiecția are loc la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr. 11, Bucureşti), pe 3 aprilie, de la ora 20. Uşile se deschid la ora 19,30, intrarea este liberă, iar subtitrarea este în limba română.
dilemaveche.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus