Stiri de ultima ora

FRAGMENT „Mircea Eliade. Întâlnirea cu sacrul”, de Cristian Bădiliţă şi Paul Barbăneagră, apare în librării

FRAGMENT „Mircea Eliade. Întâlnirea cu sacrul”, de Cristian Bădiliţă şi Paul Barbăneagră, apare în librării
Cultura
„Mircea Eliade. Întâlnirea cu sacrul” de Cristian Bădiliţă şi Paul Barbăneagră, publicat de editura Vremea, reia o bună parte din materia celor două volume pe care Bădiliţă le-a îngrijit în anii 1996 şi 1997: „Întâlnirea cu sacrul. Interviuri cu şi despre Mircea Eliade” (Editura Axa, Botoşani, ulterior republicat la Editura Echinox, Cluj), respectiv „Eliadiana” (Editura Polirom, Iaşi).

Volumul „Mircea Eliade. Întâlnirea cu sacrul” vine ca un omagiu adus celui mai celebru cărturar român al secolului XX cu prilejul împlinirii a o sută zece ani de la naşterea sa.

„Am încercat să compun, aici, un scenariu cât mai fluent şi mai echilibrat, deschis publicului larg, dar atent la exigenţele specialiştilor. Întâlnirea cu sacrul se doreşte un volum <> în ambele sensuri ale expresiei: el prezintă, într-un limbaj accesibil, ideile-forţă din opera lui Eliade, dar în acelaşi timp îşi propune să producă un declic, o <>, o transformare lăuntrică a cititorului printr-o hermeneutică <>”, scrie Bădiliţă.

Prima secţiune conţine cinci interviuri cu Mircea Eliade realizate în anii 1970-1980, cea de-a doua parte cuprinde patru convorbiri despre biografia şi opera profesorului de la Chicago, pe care Bădiliţă le-a purtat, în 1996, cu Paul Barbăneagră, realizatorul filmului „Mircea Eliade et la redécouverte du sacré” (1987); cu Natale Spineto, istoric italian al religiilor, autorul monografiei „Eliade, storico delle religioni” (2006); cu Juan Martín Velasco, teolog catolic spaniol, autorul unei „Introduceri în fenomenologia religiei”; iar, în 2001, cu Alexandru Paleologu, martor implicat al vieţii culturale interbelice din România. 

Cea de-a treia secţiune reia un dosar publicat, în 1986, de  revista Limite, apărută la Paris sub îngrijirea lui Virgil Ierunca. Numărul dublu 48-49 conţine texte in memoriam Mircea Eliade, scrise de mai mulţi exilaţi români, între care Emil Cioran, Eugen Ionescu, Vintilă Horia sau Neagu Djuvara. 

De asemenea, ediţia de faţă oferă un grupaj inedit de fotografii, provenit din Fondul „Paul şi Rosie Barbăneagră”. Fotografiile au ajuns în posesia domnului Basarab Nicolescu, acesta, la rândul său, donându-le Bibliotecii exilului din cadrul Bibliotecii judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” Craiova.

„Prin bunăvoinţa directorului acestei biblioteci, domnul Lucian Dindirică, le putem prezenta aici, pentru prima dată, cititorilor români. Multe dintre ele au fost realizate în fastuosul apartament al cuplului Barbăneagră din Paris, unde, începând din 1975 şi până în 1985, se organiza o serată în onoarea lui Mircea Eliade (înaintea întoarcerii acestuia la Chicago), la care erau invitaţi prietenii săi români şi străini”, scrie Bădiliţă. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus