Stiri de ultima ora

„Fotbal infinit“, comedia lui Corneliu Porumboiu despre fotbal şi condiţia umană, are astăzi premiera mondială la Berlin

„Fotbal infinit“, comedia lui Corneliu Porumboiu despre fotbal şi condiţia umană, are astăzi premiera mondială la Berlin
Cultura
Cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu va fi prezentat astăzi în cadrul Festivalului Internaţional de la Berlin, în secţiunea Forum, potrivit unui comunicat de presă al producătorului. Filmul porneşte de la ideile unui funcţionar din Vaslui care are curajul să îşi pună întrebări despre regulile fotbalului: de ce este terenul dreptunghiular? Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul? Există vreun raport între fotbal şi viaţă?

La evenimentul de la Berlinale a fost invitat şi Marco van Basten, fosta vedetă a lui AC Milan, care, în calitate sa actuală de director tehnic la FIFA, militează şi el pentru schimbarea regulilor din fotbal, cei doi împărtăşind unele dintre idei.

Olandezul doreşte, printre altele, renunţarea la cartonaşele galbene, loviturile de departajare şi la regula ofsaidului. Propunerile lui van Basten au fost testate într-un meci pilot, din liga a treia olandeză, între FC Lisse şi Quick Boys.

În „Fotbal infinit” alături de personajul principal, Laurenţiu, apare şi Corneliu Porumboiu, care îşi joacă propriul rol.

 „Tatăl meu a fost jucător de fotbal şi mai apoi a devenit arbitru internaţional, iar eu, la rândul meu, am făcut fotbal în adolescenţă, gândindu-mă că pot deveni profesionist. Pentru mine, să schimbi regulile jocului părea un soi de erezie. În acelaşi timp, m-a intrigat timpul îndelungat şi tenacitatea pe care Laurenţiu o investeşte încercând să schimbe fotbalul”, declară Corneliu Porumboiu.

Primul film despre fotbal al regizorului român, „Al doilea joc”, care rememorează un istoric Steaua – Dinamo din anii comunismului, a fost prezentat în 2014 tot în secţiunea Forum a festivalului de film de la Berlin.

„Mă cunosc cu Corneliu din copilărie. Dar în toamna anului 2016, când m-a întrebat dacă sunt de acord să fiu implicat într-un film despre modificarea jocului de fotbal, am crezut că este o glumă. Apoi mă aşteptam ca proiectul să fie amânat sau anulat. Până la urmă a ieşit un film deopotrivă despre fotbal cât şi despre libertate”, mărturiseşte Laurenţiu Ginghină, protagonistul filmului.

În 2006, Corneliu Porumboiu obţinea premiul pentru debut Camera d Or la Festivalul de Film de la Cannes pentru „A fost sau n-a fost?", o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 la Vaslui. În 2009 era de asemenea premiat la Cannes, cu premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard pentru filmul „Poliţist adjectiv”.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin a ajuns la ediţia a 68-a. Evenimentul, la care participă cele mai importante nume ale cinematografiei europene are loc în capitala Germaniei, în perioada 15-25 februarie 2018. Echipa filmului va participa la Berlinală cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Filmul „Fotbal infinit” este distribuit de Voodoo Films şi va putea fi văzut în cinematografe în România, începând cu 9 martie, în Bucureşti, Cluj, Vaslui, Bârlad, Piteşti, Târgu-Mureş şi alte oraşe din ţară.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus