Stiri de ultima ora

Fluierul armenesc răsună pe scena Ateneului, într-un concert în primă audiţie semnat de Adrian Enescu

Fluierul armenesc răsună pe scena Ateneului, într-un concert în primă audiţie semnat de Adrian Enescu
Cultura
Ultima lucrare scrisă de compozitorul Adrian Enescu a fost dedicată interpreţilor Cosmin Rafael Bălean şi Cynthia Pauna, care o vor interpreta, joi şi vineri, pe scena Ateneului, în prima audiţie absolută, în concertele simfonice din această săptămână. Programul concertelor dirijate de maestrul Horia Andreescu include şi două simfonii celebre semnate de Mozart şi Berlioz. Pe 8 martie se împlinesc  150 de ani de la moartea lui Hector Berlioz.

Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu", dirijată de Horia Andreescu, propune pe 7 şi 8  februarie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, un program care include Simfonia nr.25, în sol minor, KV183 de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia fantastică de Hector Berlioz.

Soliştii concertelor de joi şi vineri de la Ateneu vor fi Cosmin Rafael Bălean şi Cynthia Păuna, care vor interpreta  Graffiti 2 - Concertino pentru duduk, violă şi orchestră, de Adrian Enescu. Aceasta a fost ultima lucrare scrisă de compozitorul Adrian Enescu, dedicată interpreţilor Cosmin Rafael Bălean şi Cynthia Pauna, care o vor interpreta pe scena Ateneului Român, în prima audiţie absolută, în concertele simfonice din această săptămână.

În urmă cu nouă ani, Cosmin Bălean a descoperit un instrument aparte – duduk-ul, instrument armenesc, care este unul dintre cele mai vechi instrumente din lume, cu o istorie de peste 3000 de ani. Sonoritatea deosebit de caldă a acestui instrument poate fi auzită în coloanele sonore ale unor filme celebre, precum „Gladiatorul”, „Troia”, „Piraţii din Caraibe” etc. În 2005, UNESCO a declarat duduk-ul armenesc ca fiind o capodoperă şi l-a inclus în Patrimoniul Intangibil al Umanităţii.

„Posibilitatea acestui instrument de a transmite emoţie şi candoare este minunată si ceea ce cred că m-a fascinat pe deplin a reprezentat asemanarea cu timbrul vocii umane. Mă gândesc că pâna la urma tindem tot către natural. Instrumentul lăsat de către Dumnezeu omului este vocea umană; sensibilitatea dată de aceasta o regăsesc în timbrul dudukului”, spune Cosmin Bălean.

Colaborarea cu Adrian Enescu a  solistei Cyntia Păuna (foto) a început în anul 2014, în urma audierii de către compozitor a  unui CD cu muzică tradiţională armenească, înregistrat împreună cu Cosmin Rafael Bălean, iniţiatorul promovării muzicii traditionale armeneşti în România. Rezultatul  colaborarii între compozitor şi cei doi muzicieni  timişoreni este lucrarea  Graffiti 2 - Concertino pentru duduk, violă şi orchestră.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus