Stiri de ultima ora

FITS 2019 are loc în perioada 14-23 iunie. Artele spectacolului, în 540 de evenimente

FITS 2019 are loc în perioada 14-23 iunie. Artele spectacolului, în 540 de evenimente
Cultura
Cea de a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care are loc în perioada 14-23 iunie, are ca temă "Arta de a dărui". Sărbătoarea artelor spectacolului propune, în cele zece zile, 540 de evenimente, în 75 de spaţii de joc, la care vor participa 3300 de artişti şi invitaţi din 73 de ţări potrivit news.ro

George Mihăiţă, Tudor Chirilă, Maia Morgenstern, Rodica Mandache, Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Marian Râlea, Oana Pellea, Pavel Bartoş, Alexandru Papadopol sunt doar câţiva din artiştii prezenţi în acest an la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), în cadrul spectacolelor invitate din România.

FITS este o celebrare a artelor spectacolului prin: teatru, dans, muzică, film, conferinţe, lansări de carte, circ contemporan, expoziţii.

"Făcând sinteza temelor ultimelor patru ediţii veţi înţelege ce face FITS de 26 de ani: Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui!", a spus Constantin Chiriac, preşedintele FITS.

Spectacole româneşti în FITS

În prima zi din festival, spectatorii pot vedea "Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi", o producţie a Teatrului de Comedie din Bucureşti, în care textul, regia şi interpretarea poartă semnătura lui George Mihăiţă: O oră şi... în care îmi rememorez viaţa, fără cosmetizări, rămânând în faţa publicului cel care sunt de fapt: George Mihăiţă, actorul de film şi de teatru, iubitorul de poezie, tatăl, cel care a creat o revistă pentru adolescenţi... omul sincer din spatele rolurilor, cel care spune o poveste în cuvinte şi imagini.

"Pescăruşul", de A.P.Cehov, în regia lui Andrei Şerban, care speră „că această variantă va fi într-adevăr ultima, cu toate că nu am reuşit să dezlegăm motivul pentru care Cehov a numit «comedie» o poveste care se încheie cu o moarte violentă. Am totuşi încredere că împreună vom putea (re)descoperi paradoxul că, în teatru, schimbarea continuă este singura constantă. Când acceptăm că nimic nu este definitiv, putem începe să cercetăm”.

"In a Forest Dark and Deep", o coproducţie ArtEst Foundation & unteatru, de Neil LaBute, în regia Iarinei Demian, cu Tudor Chirilă şi Mihaela Sârbu. Povestea din acest spectacol poate părea simplă: doi fraţi rămân blocaţi într-o casă, în timpul unei furtuni, însă niciunul dintre cei doi nu este ceea ce pare, iar miza revederii lor nici nu poate fi rostită şi, cu atât mai puţin, acceptată.

"Sunt un orb", o producţie Asociaţia Teatrului de Comedie „George Mihăiţă”, îl aduce pe scena sibiană pe Horaţiu Mălăele într-un tur de forţă actoricesc şi emoţionant, însă nu lipsit de umor, cu un text (improvizat) de acelaşi Horaţiu Mălăele şi colaj din opera unor poeţi cunoscuţi, în care este vorba despre mine, dar este vorba şi despre dumneavoastră, promite protagonistul.

"Before Breakfest", de Eugene O Neill, în regia Andrei & Andreea Grosu, spune povestea a doi oameni: El şi Ea la micul dejun. Nu discută despre anumite lucruri de teamă sau poate pentru că nu ştiu cum să le pună în cuvinte. Camera se umple de cuvinte nespuse, ce le bântuie minţile de la început până la final. Totul are un sfârşit, dar dar orice sfârşit e un început, nu? Certurile cu partenerul sunt grele, căci nu există câştigător, toată lumea pierde. Sau poate că în zilele cu un mic dejun plăcut se vor salva...

"Aşteptându-l pe Godot", de Samuel Beckett, în regia Silviu Purcărete, avându-i în distribuţie pe Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Andrei Văcariu - evident, o producţie cu amprenta TNRS. Piesa vorbeşte despre sentimente şi emoţii rămase până acum neexprimate, dar pe care, cu Beckett ca ghid, le putem recunoaşte ca ale noastre.

"Moş Nechifor" este un spectacol marca Teatrul ACT în regia lui Alexandru Dabija, după „Moş Nichifor Coţcariul” de Ion Creangă, cu Ruxandra Maniu şi Marcel Iureş. Proza lui Creangă este distilată într-o dramaturgie aluzivă, insinuantă şi plină de umor, iar spectacolul prezintă întâlnirea dintre două generaţii şi confruntarea între două feluri de a vedea lumea: unul conservator, ironic-tradiţionalist, şi unul modern, agresiv în fragilitatea sa.

"Dansul pinguinului imperial" de la Teatrul Municipal Ariel Râmnicu Vâlcea, regia Vlad Popescu, propune povestea tragi-comică a doi bătrâni bufoni care îşi imaginează Moartea ca personaj drag lor, celebrul explorator Emil Racoviţă, de a cărui viaţă au fost fascinaţi, pentru a se obişnui mai uşor cu ideea sfârşitului.

"Regulile jocului". Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG prezintă un spectacol a cărui scenariu şi regie îi aparţin lui Yann Verburgh. Printre ruinele casei sale, un băieţel pe nume Oldo îşi aşteaptă tatăl - un mic prinţ prins între două lumi aflate în război - împreună cu prietenul său, Aman, cel cu care joacă fotbal, căruia îi spune povestea lui şi alături de care începe să se simtă mai puţin singur. Alături de Oldo, Aman visează să schimbe lumea într-un loc mai bun, cu reguli noi, în care amândoi să se bucure de aceleaşi drepturi, fiindcă, de fapt, Aman este fată.

Evenimente conexe

Sezonul România-Franţa aduce un regal de instituţii, artişti şi companii care vor prezenta peste 70 de spectacole pe parcursul întregului festival.

Théâtre de la Ville-Paris, Théâtre des Bouffes du Nord, Théâtre de Suresnes,Théâtre du Rond-Point, Plasticiens Volants sau Cie Aérosculpture sunt unele din cele mai dorite companii de organizatorii de festivaluri din toată lumea.

La final de festival se va derula un alt eveniment de amploare, "Lantern Festival - China în 20 de legende", în Parcul Astra. Thalia Theater aduce în premieră absolută "Fenomenul Woodstock", Michael Thalheimer primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor, iar Hochkant Stelzentanzkunst - Feuer - Percussion, împreună cu Dundu, vor fi vedete spectacolelor în aer liber. Unele din cele mai importante companii de dans vin din Israel: Vertigo Dance Company şi Batsheva Dance Company.

Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziţionate online sau de la Agenţia Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17), între orele 11.00- 18.00, iar în timpul festivalului Agenţia va fi deschisă zilnic, între 09:00 şi 20:00.

Pe site-ul festivalului (www.sibfest.ro) se pot găsi informaţii despre întregul program şi preţul biletelor.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus