Stiri de ultima ora

Filmul lui Radu Muntean, selectat la cel mai important festival profil din Marea Britanie

Filmul lui Radu Muntean, selectat la cel mai important festival profil din Marea Britanie
Cultura
Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercație domestică ce se sfârșește cu o crimă, trebuie să înfrunte doi "vecini" foarte apropiați: unul este ucigașul, celălalt este propria sa conștiință.

Protagoniștii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu și Oxana Moravec.

Elogiat de presa internațională, filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în selecția oficială "Un Certain Regard", și a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto (10 — 20 septembrie), cel mai mare eveniment de gen din America de Nord, în Contemporary World Cinema, secțiune dedicată celor mai bune producții arthouse recente, potrivit comunicatului.

"Un etaj mai jos" va rula în cinematografele din România începând din 18 septembrie și va putea fi văzut în sălile din București, Iași, Cluj, Alba Iulia, Brașov, Brăila, Botoșani, Călărași, Constanța, Craiova, Onești, Oradea, Pitești, Ploiești, Târgu Mureș, Timișoara și Tulcea.

Pelicula a fost deja achiziționată de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveția, Cehia și Slovacia, vânzările la nivel internațional fiind gestionate de Films Boutique.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu și Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar și cu Tudor Lucaciu (director de imagine) și cu Dragoș Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Realisateurs cu filmul "Boogie", iar în 2010 și 2015 a revenit la Cannes în selecția oficială, secțiunea Un Certain Regard, cu "Marți, după Crăciun", respectiv "Un etaj mai jos".

Filmul este produs de Multi Media Est, în coproducție cu Les Films de l Apres-midi (Franța), Neue Mediopolis Filmproduktion (Germania) și Bleck Film & TV AB (Suedia), fiind finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România, Centrul Național al Cinematografiei din Franța, prin programul Aide aux Cinemas du Monde, Mitteldeutsche Medienforderung din Germania, Fondul regional suedez Film I Vast și Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Cea de-a 58-a ediție a evenimentului va avea loc între 7 și 18 octombrie și reunește cele mai bune producții lansate în lume în ultimul an.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus