Stiri de ultima ora

Filmul israelian "Abulele" - marele câștigător al Festivalului de Film pentru Copii KINOdiseea

Filmul israelian Abulele - marele câștigător al Festivalului de Film pentru Copii KINOdiseea
Cultura
Filmul israelian "Abulele" a primit, sâmbătă, premiul pentru cel mai bun lungmetraj la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului de Film pentru Copii KINOdiseea, în cadrul unei gale desfășurate la CinemaPro.

Distincția i-a fost înmânată lui Codrin Tofan, ofițer diplomație publică de la Ambasada Statului Israel la București.

"Mă bucură că a plăcut filmul și o să transmit echipei, odată cu premiul fizic și premiul emoțional din partea publicului, împreună cu felicitările voastre. De asemenea doresc să vă mulțumesc din partea lor și doresc să mulțumesc din partea ambasadei atât organizatorilor, cât și publicului, pentru că promovează și publicul îndrăgește cinematografia israeliană și nu aș putea fi mai mândru de atât", a spus Codrin Tofan la primirea premiului.

Directorul festivalului, Daniel Mitulescu, a afirmat că "marea provocare a festivalului" este în fiecare an schimbarea de generații.

"Marea provocare a festivalului este, de fiecare dată, schimbarea aceasta de generații, deoarece copii cresc și în fiecare an, cumva, o luăm de la început. Schimbarea, anul acesta, a fost faptul că am avut categoria adolescenți, un public foarte pretențios și un public, în același timp, foarte prețios pentru arta cinematografică, pentru mersul la cinema. Marile festivaluri din lume și festivalurile pentru publicul tânăr consideră asta o provocare, și fiecare gândește cum să facă să aducă adolescenți la film. Pentru o primă ediție noi credem că a fost destul de bine, ei au primit foarte bine filmele, am avut un juriu de adolescenți cărora le-a fost destul de greu să ia o decizie", a declarat, sâmbătă, Daniel Mitulescu.

El a spus că, la final, după 11 zile de festival, are încredere că bilanțul este pozitiv.

"Avem foarte multe lucruri pe care vrem să le schimbăm, începând cu anul viitor, și ce am reușit să ne dăm seama este că trebuie să obișnuim oamenii cu filmul de calitate și este foarte important să facem acțiuni și în timpul anului", a spus Mitulescu precizând că un lucru foarte important ar fi și acela de a găsi parteneri în școli, iar "oamenii care sunt pasionați de film, de cinematografie" să susțină acest festival.

Juriul secțiunii KINOdiseea Youth, compus din actrița Maria Dinulescu, regizorul Alexandru Mavrodineanu și jurnalista Oana Cuzino, au oferit premiul Best youth film award ex-aequo filmelor "My name is Emily" și "Sing Street".

Premiul Discovery Award a fost câștigat de filmul "La drum cu tata" în regia Ancăi Miruna Lăzărescu.

Tot "La drum cu tata" a câștigat și premiul Best Youth Film Award, oferit de cei trei adolescenți — Șelly, Cristian Trifu și Robert Gabriel — care au constituit juriul secțiunii KINOdiseea Youth. Juriul a oferit, de asemenea, și o mențiune specială filmului "Lena Love" în regia lui Florian Gaag.

Premiul Young Audience Award, pentru filmul cel mai votat de publicul tânăr, a fost câștigat de pelicula "The Pitch" / "Terenul de fotbal", în regia lui Eduard Bordukov.

În cadrul secțiunii KINOdiseea Junior, juriul compus din producătorul de film Anca Puiu, actrița Aylin Cadîr și directorul festivalului de film de la Montreal, Jo-Anne Bluin, a oferit filmului "Blanka" premiul Best Junior Film Award. De asemenea, o mențiune specială a fost acordat peliculei "At Eye Level" / "Așa tată, așa fiu".

Premiul European Children s Film Association (ECFA) a revenit filmului "The Day My Father Became a Bush" / "Ziua când tata a devenit un tufiș".

Premiul publicului de la secțiunea Junior a fost câștigat de filmul finlandez "Jill and Joy s Winter" / "Iarna lui Jill și Joy".

În cadrul galei de sâmbătă au fost premiate și scurtmetraje, în urma voturilor unor jurii formate din copii. Astfel, premiul pentru "Cel mai bun scurtmetraj pentru copii cu vârste între 3 și 6 ani" a revenit producției "Hey Deer", în timp ce o mențiune specială a revenit peliculei "The one who tamed the clouds".

Premiul pentru scurtmetraj pentru vârste între 6 și 9 ani a fost acordat filmului "Skateboarding is not a crime". Și la această categorie a fost acordată o mențiune specială pentru filmul "Under construction".

La categoria de vârstă 9 — 12 ani, premiul pentru scurtmetraj a fost câștigat de filmul "Naturals", iar mențiunea specială a fost oferită filmului "You are so lucky", iar la categoria 12-15 ani filmul câștigător a fost "Sing", iar mențiunea specială a revenit peliculei "Dreaming of Peggy Lee".

Juriul de la secțiunea de scurtmetraje pentru adolescenți a acordat premiul secțiunii filmului "Spoetnik", iar mențiunea specială a revenit peliculei "Under construction".

Festivitatea de premiere s-a încheiat cu difuzarea filmului "Aventurile prințului Ahmed!", cel mai vechi lungmetraj păstrat până în prezent.

Festivalul KINOdiseea a prezentat, începând cu 10 noiembrie, la Cinema PRO, Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului și Hollywood Multiplex, 38 de lungmetraje, 75 de scurtmetraje și a invitat publicul la 28 de ateliere de film.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus