Stiri de ultima ora

Filmul iranianului Jafar Panahi, premiat pentru scenariu la Cannes, va deschide festivalul Anonimul 2018

Filmul iranianului Jafar Panahi, premiat pentru scenariu la Cannes, va deschide festivalul Anonimul 2018
Cultura
„Three Faces”, cel mai nou film al iranianului Jafar Panahi, premiat pentru scenariu la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, va deschide, pe 6 august, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul.

În 2010, Panahi a fost arestat de autorităţile iraniene şi i-a fost interzis să mai facă filme. El a continuat să muncească, însă se află în imposibilitatea de a părăsi Iranul, după ce a fost condamnat la închisoare, dar nu a început încă executarea pedepsei.

A reuşit să realizeze, totuşi, patru filme de atunci: „This Is Not a Film”, „Closed Curtains”, „Taxi” - pentru care a primit Ursul de Aur la Berlinala 2015 - şi, cel mai recent, „Three Faces”, scrie News.ro.

„Three Faces” (2018) spune povestea a trei actriţe iraniene, aflate în diverse perioade ale carierei, care se confruntă cu diferite situaţii.

Panahi, în vârstă de 58 de ani, a scris scenariul împreună cu Nader Saeivar şi apare, de asemenea, în lungmetraj.

Filmul de debut al lui Jafar Panahi, „The White Baloon”, a obţinut trofeul Camera d’Or la Cannes în 1995. Douăzeci de ani mai târziu, el a câştigat Ursul de Aur pentru „Taxi”, după ce, în 2013, a primit Ursul de Argint pentru scenariul filmului „Closed Curtain”. În 2006, pentru „Offside”, a primit marele premiu al juriului Berlinalei.

În 2011, „This is Not a Film” a ţinut primele pagini ale ziarelor după ce a fost prezentat la Cannes într-o proiecţie specială. El a fost adus în Franţa din Iran pe un stick USB ascuns într-o prăjitură.

La Cannes a mai primit, în 2003, premiul juriului Un Certain Regard pentru „Crimson Gold”.

El a fost premiat şi la Festivalul de Film de la Veneţia. În 2010, a primit Leul de Aur pentru „The Circle”.

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul va avea loc între 6 şi 12 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), iar invitatul special va fi regizorul kazah Emir Baigazin.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus