Stiri de ultima ora

Filme, muzică, teatru, degustări și obiecte hand-made la Noaptea Institutelor Culturale

Filme, muzică, teatru, degustări și obiecte hand-made la Noaptea Institutelor Culturale
Cultura
Bucureștenii au onorat și în acest an invitația organizatorilor și au participat vineri, începând cu ora 16,00 și până aproape de zorii zilei de sâmbătă, la manifestările propuse în cadrul celei de-a noua ediții a Nopții Institutelor Culturale, eveniment găzduit de centrele culturale membre ale Clusterului EUNIC București și partenerii acestora.

Programul propus publicului a fost liber și a inclus de la filme, muzică, teatru, expoziții, ateliere de creație, concursuri și evenimente alternative și interactive până la degustări de mâncăruri și produse tradiționale și obiecte hand-made.

La Institutul Cultural Român, "Noaptea" a început, de la ora 17,00, cu expoziția-capsulă "Romanian Design Week" în care au fost prezentate câteva dintre cele mai importante proiecte de design românesc, arătând atât impactul acestora, cât și exemple de practici relevante pentru stadiul în care se află industriile creative din România în 2015.

El a spus că apreciază foarte mult acest tip de evenimente, iar competiția dintre institutele culturale creează "un mozaic foarte frumos".

"Ceea ce îmi place foarte mult la acest tip de eveniment, care se întâmplă în fiecare an, este această frumoasă competiție dintre institutele culturale. În multe cazuri există și cooperări, așa cum este și cazul nostru acum când avem un parteneriat cu Forumul Austriac, și cred că această competiție creează un mozaic foarte frumos", a afirmat Liviu Jicman.

Seara ICR a continuat cu spectacolul de teatru nonverbal pentru copii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, susținut de Asociația Da DeCe și ArtelierD, în regia Danielei Mișcov, în interpretarea actriței Ana Maria Calița.

De la 20,30, dansatorul vienez de origine turcă Ziya Azazi a susținut, timp de aproximativ o oră, un program de dans în care a combinat experimentalismul și repetiția, tipice dansului dervișilor, cu elemente emoționale și artistice proprii.

Începând cu ora 21,30, vizitatorii au putut asculta concertul "Electric Brother Live Band" în care cei de la Electric Brother au invitat în scenă artiști din diferite zone muzicale.

Proiecția a 16 scurtmetraje românești incluse în secțiunea necompetitivă "Short Film Corner" a Festivalului de la Cannes — Romanian Short Waves 8, care a început la ora 23,00, a încheiat seria evenimentelor din Noaptea Institutelor Culturale la ICR.

Tema aleasă de British Council pentru cea de-a noua ediție a Nopții Institutelor a fost diversitatea culturală de pe întregul teritoriu al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Ea a precizat că Noaptea Institutelor Culturale reprezintă un eveniment important pentru British Council deoarece dă ocazia unui public cât mai larg să afle aspecte noi despre cultura britanică.

Seara a început la British Council cu invitația adresată publicului de a degusta din bucătăria tradițională britanică, din specialitățile culinare indiene, dar și cu poezia scoțiană a lui Robert Burns și picturile Henna.

Biblioteca @British a găzduit, de la ora 20,30, discuțiile despre scriitoarele britanice care aleg să își publice cărțile sub pseudonim masculin, în centrul discuției aflându-se cartea "Chemarea cucului" scrisă de Robert Galbraith, pseudonimul lui J. K. Rowling.

La ora 21,30 în scenă a început concertul de muzică scoțiană prezentat de grupul Feis Rois, invitați speciali pentru acest eveniment.

Tot de la aceeași oră, în sălile Glasgow & Edinburgh, pasionații de film au putut viziona un documentar despre Jeremy Deller, unul dintre cei mai neconvenționali artiști ai Marii Britanii, precum și filmul multipremiat "My Brother, The Devil / Fratele meu, diavolul".

Seara s-a încheiat la British Council cu party-ul "Music is GREAT Britain".

Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București a prezentat, începând cu ora 16,00, un program care a inclus: o expoziție hand-made din regiunea Kalocsa — pictură, broderie, ouă încondeiate, vernisajul unei expoziții de fotografii, produse, veșminte tradiționale din zona Kalocsa, un concert de pian al câștigătorului premiului al treilea la ediția din 2014 a Festivalului Muzicii Maghiare, spectacolul de teatru "Familia Toth" în regia tinerei Kovacs Zsuzsanna, proiecții de imagini pe pereții institutului, dar și bunătăți din Ungaria.

Institutul Goethe din București și-a așteptat vizitatorii, în Noaptea Institutelor Culturale, cu prezentări ale artei culinare, cursuri de limba germană și cu proiecția unei comedii despre familie și prieteni, dragoste, încredere și loialitate.

Bucureștenii care au trecut pragul Institutului Goethe au fost informați despre obiceiurile sănătoase și nesănătoase existente în modul de a ne hrăni, au avut ocazia să vadă care sunt diferențele dintre un regim vegan, unul vegetarian și unul omnivor și au aflat care sunt pericolele la care se expun prin consumul excesiv de sare, zahăr, uleiuri, mâncăruri pre-preparate, consumul de alcool sau cel de tutun.

Noaptea Institutelor Culturale s-a încheiat la Institutul Goethe cu prezentarea, de la ora 24,00, a filmului "Soul Kitchen" (2009) în regia lui Fatih Akin.

Institutul Cervantes a invitat publicul la o incursiune în lumea creației spaniole contemporane prin prezentarea lucrărilor unuia dintre cei mai importanți graficieni spanioli contemporani — Isidro Ferrer.

Astfel, de la ora 18,00, bucureștenii au putut vizita expoziția "Colecție de minuni / Coleccion de Asombros" în care au fost prezentate aproximativ 100 de lucrări de graphic design și ilustrație de carte.

De la ora 20,00 a fost prezentat "Vivir es facil con los ojos cerrados", un film care a primit, în 2012, șase premii Goya, printre care și pentru Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor în rol principal.

Seara s-a încheiat la Cervantes cu o selecție de scurtmetraje de la Festivalul de scurtmetraje "Madrid en corto".

Centrul Ceh a deschis seara cu prezentarea filmelor de animație cehoslovace din perioada anilor 1925 — 1945, în timp ce la Consulat au fost deschise ușile pentru expoziția pop-up ce a adus în atenție artiștii români care au fost abandonați după 1989, chiar dacă lucrările lor sunt comparabile cu picturile, instalațiile și sculpturile contemporane.

Sala Mare a găzduit, de la ora 22,00, grupul de artiști Kolektiv, în timp ce la Grădina de Beton a fost prezentată muzica cehoslovacă a anilor 60 — 90.

În Noaptea Institutelor, Institutul Francez din București și Delegația Valonia-Bruxelles au invitat fanii la teatru, muzică și gustări filosofice.

Seara fost deschisă, de la ora 18,00, cu un Atelier despre fabricarea cărților, adresat copiilor și susținut de Mediateca Institutului, urmat de la ora 18,30 de expoziția "Cele mai frumoase cărți".

De la ora 19,00, a fost prezentat spectacolul de teatru "Singur la Waterloo, Singur la Sfânta Elena", cu Mihai Gruia Sandu, în regia lui Răzvan Popa, urmat, de la ora 19,30, de Atelierul de gustări filosofice.

Începând cu ora 21,30 în scenă a intrat Fanfare Kafi cu spectacolul "Ritmuri africane", evenimentul încheindu-se cu o "Seară muzicală cu DJ".

De la eveniment nu au lipsit nici spectacolele de lectură și degustările.

Noaptea Institutelor Culturale a început la Institutul Italian de Cultură, la ora 20,00, cu un recital de pian la 4 mâini, urmat la ora 22,00 de o proiecție de film. Seara s-a încheiat cu o lecție de gătit spaghettata all italiana — "Bucătarul de la miezul nopții".

Începând cu ora 17,00, Centrul Cultural Turc "Yunus Emre" și-a invit oaspeții la o lecție demonstrativă din cadrul cursurilor de limbă turcă, la ateliere de creație artistică (pictură pe apă), la un concert de muzică instrumentală turcească și Cafe Concert cu trupa "Muse Quartet", seara încheindu-se cu proiecția filmului "Visul Fluturelui" în regia lui Yilmaz Erdogan.

Forumul Cultural Austriac a invitat bucureștenii să descopere "Austria turcă" la Centrul Cultural Turc "Yunus Emre", o lecție demonstrativă de limba germană cu lectorul austriac Susanne Teutsch, Quiz cu premii constând în dulciuri vieneze și vizionarea filmului "Frumusețea ta nu valorează nimic" de Huseyin Tabak.

Institutul Cultural Polonez i-a invitat pe bucureșteni la o întâlnire savuroasă, însă mai puțin cunoscută publicului. Astfel, între orele 19,00 — 23,00, special pentru Noaptea Institutelor a fost invitat tânărul chef Piotr Slusarz, cel căruia după finala primei ediții poloneze a emisiunii "Tof Chef" i s-a propus să lucreze în singurul restaurant din Polonia căruia i-a fost acordat prestigioasa stea Michelin. Vizitatorii au putut degusta "Consumme cu măr și cidru", "Rață cu ramură de măr, jeleu afumat și orz" sau "Măr crocant cu vanilie și aluat sfărâmicios din cicoare prăjită".

Noaptea Institutelor Culturale este un proiect al Clusterului EUNIC București (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale), organizat de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc "Yunus Emre", Delegația Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din București, Institutul Italian de Cultură și Institutul Polonez, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus