Stiri de ultima ora

Filme de Darren Aronofsky, George Clooney și Guillermo del Toro, în selecția Festivalului de la Veneția 2017

Filme de Darren Aronofsky, George Clooney și Guillermo del Toro, în selecția Festivalului de la Veneția 2017
Cultura
Thrillerul horror "Mother!", regizat de Darren Aronofsky, și pelicule regizate de George Clooney și Guillermo del Toro vor avea premierele mondiale la cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film la Veneția, alături de cele mai recente lungmetraje ale unor regizori apreciați, precum Abdellatif Kechiche și Fernando Leon de Aranoa, au anunțat joi organizatorii Mostrei, informează site-ul revistei Variety.

Filmul "Mother!" al regizorul american Darren Aronofsky, în care rolul principal este interpretat de actrița Jennifer Lawrence, nu era așteptat să intre în circuitul festivalier, "deoarece Paramount se temea de spoilers (dezvăluiri despre conținutul filmului, n.r.)", a declarat, în glumă, Alberto Barbera, directorul artistic al Festivalului de la Veneția, într-o conferință de presă organizată joi cu ocazia dezvăluirii selecției oficiale a evenimentului. Acest film va intra în cinematografele din Statele Unite pe 15 septembrie.

Așa cum anunțase anterior revista Variety, filmul "Suburbicon", regizat de George Clooney, o comedie cu accente noir, cu Matt Damon, Juliette Moore, Josh Brolin și Oscar Isaac în distribuție, va avea premiera în celebrul cinematograf Lido. Acesta este unul dintre cele trei filme ale studioului Paramount care vor concura în competiția oficială de la Veneția, alături de "Mother!", de Darren Aronofsky, și lungmetrajul care va deschide Mostra 2017, "Downsizing", de Alexander Payne. Toate cele trei pelicule vor fi proiectate și la Festivalul de la Toronto din acest an.

Studioul Fox Searchlight va lansa două filme în competiția oficială — "The Shape of Water" — o peliculă fantasy inspirată din epoca Războiului Rece, regizată de Guillermo del Toro — și "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" — un thriller întunecat, regizat de Martin McDonaugh, cu Frances McDormand și Woody Harrelson în rolurile principale.

Universal Internațional va prezenta la Veneția pelicula "Victoria and Abdul", o dramă de epocă, regizată de Stephen Frears și inspirată din fapte reale, ce descrie prietenia dintre un tânăr călugăr indian musulman și regina Victoria, interpretată de Judi Dench. Acest film va fi proiectat în afara competiției.

Un alt film britanic — prezentat în competiție — este "Lean on Pete", de Andrew Haigh, cu o acțiune plasată în Oregon și cu Charlie Plummer în rolul unui adolescent care decide să se angajeze pe durata vacanței de vară și să muncească pentru un antrenor de cai de curse, interpretat de Steve Buscemi.

Amazon Studios va avea la rândul său un film în competiția oficială — "Human Flow", o dramă a artistului-disident chinez Ai Weiwei despre criza mondială a refugiaților. Pelicula a fost filmată în 23 de țări pe parcursul unui an.

"Human Flow" va fi unul dintre cele 21 de filme din competiția oficială care vor concura pentru trofeul suprem — Leul de Aur — decernat la Veneția.

Filmul "First Reformed" al regizorului și scenaristului american Paul Schrader, cu Ethan Hawke și Amanda Seyfried în rolurile principale, va fi proiectat și el în competiția oficială.

Printre peliculele produse în Europa și care vor fi proiectate la Veneția se numără filme precum "Mektoub, My Love: Canto Uno" (în competiție), de Abdellatif Kechiche, și "Loving Pablo" (în afara competiției), de Fernando Leon de Aranoa, în care Javier Bardem îl interpretează pe traficantul de droguri Pablo Escobar.

Dintre titlurile italiene înscrise în competiția oficială se remarcă drama cu accente comice "The Leisure Seeker", de Paolo Virzi, un film turnat în limba engleză și cu Helen Mirren și Donald Sutherland, dar și "Hannah", de Andrea Pallaora, cu Charlotte Rampling în rolul principal.

Veneția a devenit în ultimii ani o veritabilă rampă de lansare a filmelor care concurează pentru trofeele decernate în sezonul cinematografic de la Hollywood.

Festivalul de la Veneția, cunoscut și sub numele de "Mostra", înființat în 1932, este cel mai vechi festival cinematografic din lume. Alături de Cannes și Berlin, festivalul venețian face parte din "Big Three", o titulatură neoficială atribuită celor mai importante trei festivaluri de film din Europa.

Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția va avea loc în perioada 30 august — 9 septembrie. Juriul competiției oficiale va fi prezidat de actrița americană Annette Bening.

Prezentăm mai jos selecția oficială a Festivalului de Film de la Veneția.

În competiție: "Human Flow", de Ai Weiwei, "Mother!", de Darren Aronofsky, "Suburbicon", de George Clooney, "The Shape of Water", de Guillermo del Toro, "L Insulte", de Ziad Doueiri, "La Villa", de Robert Guediguian, "Lean on Pete", de Andrew Heigh, "Mektoub, My Love: Canto Uno", de Abdellatif Kachiche, "The Third Murder", de Koreada Hirkazu, "Jusqu a La Garde", de Xavier Legrand, "Amore e Malavita", de Manetto Bros, "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", de Martin McDonaugh, "Hannah", de Andrea Pallaora, "Downsizing", de Alexander Payne, "Angels Wears White", de Vivian Qu, "Una Famiglia", de Sebastiano Risio, "First Reformed", de Paul Schrader, "Sweet Country", de Warwick Thornton, "The Leisure Seeker", de Paolo Virzi, și "Ex Libris — The New York Public Library", de Frederick Wiseman.

Lungmetraje în afara competiției: "Our Souls at Night", de Ritesh Batra, "Il Signor Rotpeter", de Antonietta de Lillo, "Victoria & Abdul", de Stephen Frears, "La Melodie", de Rachid Hami, "Outrage Coda", de Kitano Takeshi, "Loving Pablo", de Fernando Leon de Aranoa, "Zama", de Lucrecia Martel, "Wormwood", de Errol Morris , "Diva!", de Franceso Patierno, "Le FIdele", de Michael R. Roskam, "Il Colore Nascosto Delle Cose", de Silvio Soldini, "The Private Life of a Modern Woman", de James Toback, "Brawl in Cell Block 99", de S. Craig Zahler

Documentare în afara competiției: "Cuba and the Cameraman", de Jon Alpert, "My Generation", de David Batty, "Piazza Vittorio", de Abel Ferrara, "The Devil and Father Amorth", de William Friedkin, "This is Congo", de Daniel McCabe, "Ryuichi Sakamoto: Coda", de Stephen Nomura Schible, "Jim & Andy: The Great Beyond. The Story of Jim Carrey, Andy Kaufman and Tony Clifton", de Chris Smith, "Happy Winter", de Giovanni Totaro

Evenimente speciale: "Casa d Altri", de Gianni Amelio, "Michael Jackson s Thriller 3D", de John Landis, "Making of Michael Jackson s Thriller (1983)", de Jerry Kramer

Secțiunea Orizzonti — competiție: "Disappearance", de Ali Asgari, "Especes Menacees", de Gilles Bourdos, "The Rape of Recy Taylor", de Nancy Buirski, "Caniba, Lucien Castaing-Taylor", de Verena Paravel, "Les Bienheureux", de Sofia Djama, "Marvin", de Anne Fontaine, "Invisible", de Pablo Giorgelli, "Brutti e Cattivi", de Cosimo Gomez, "The Cousin", de Tzahi Grad, "The Testament", de Amichai Greenberg, "No Date, No Signature", de Vahid Jalilvand, "Los Versos del Olvido", de Alireza Khatami, "The Night I Swam", de Damien Manivel, Igarashi Kohei, "Nico, 1988", de Susanna Nicchiarelli, "Krieg", de Rick Ostermann, "West of Sunshine", de Jason Raftopoulos, "Gatta Cenerentola", de Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri, Dario Sansone, "Under the Tree", de Hafsteinn Gunnar Sigurdsson, "La Vita in Comune", de Edoardo Winspeare

Secțiunea Cinema nel Giardino: "Manuel", de Dario Albertini, "Controfigura", de Ra di Martino, "Woodshock", Kate Mulleavy, Laura Mulleavy, "Nato a Casal di Principe", de Bruno Oliviero, "Suburra — The Series", de Michele Placido, Andrea Molaioli, Giuseppe Capotondi, "Tueurs", de Francois, Troukens, Jean-Francois Hensgens

Competiția de documentare din secțiunea Venice Classics: "Light Years", de Manuel Abramovich, "Evviva Giuseppe", Stefano Consiglio, "La Lucida Follia di Marco Ferreri", de Selma Jean Dell Olio, "The Russian Revolution Through its Films", de Emmanuel Hamon, "The Prince and the Dybbuk", de Elwira Niewiera, "La Voce di Fantozzi", de Mario Sesti, "This is the War Room!", de Boris Hars-Tschachotin

Proiecții speciale de documentare: "La Lunga Strada del Ritorno", de Alessandro Blasetti, "Barbiana 65 La Lezione di Don Milani", de Alessandro G. A. D Alessandro, "Lievito Madre, Le Ragazze del Secolo Scorso", de Concita de Gregorio, Esmeralda Calabria

Secțiunea Biennale College: "Beautiful Things", de Giorgio Ferrero, "Martyr", de Mazen Khaled, "Strange Colours", de Alena Lodkina.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus