Stiri de ultima ora

Film. Scurtmetrajele, în centrul atenţiei. NexT împlineşte 9 ani

Film. Scurtmetrajele, în centrul atenţiei. NexT împlineşte 9 ani
Cultura
Festivalul Internațional de Film NexT le propune cinefililor o selecție inedită de filme, masterclass-uri, workshop-uri și petreceri la cea de-a 9-a ediție care va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu, Cinema PRO și într-o serie de locuri neconvenționale. Inițiat în memoria a doi cineaști talentați, regizorul Cristian Nemescu și sound designer-ul Andrei Toncu, NexT continuă să descopere voci și viziuni noi în cinema.

Criticii Irina Trocan și Andrei Rus au ales împreună, pentru al doilea an, filmele ambițioase, inovatoare care vor concura pentru trofeele NexT, dar și pe cele din programele speciale, tematice, care acoperă gusturi și subiecte foarte diverse, de la filme-șoc, kung fu și muzică la problematica minorităților sexuale.

NexT va arunca un ochi în culisele filmelor, va încuraja polemicile pe tema feminismului și va aduce cele mai provocatoare experimente noi în cinema. Toate se înscriu în misiunea NexT de a scoate în față vocile originale, îndrăznețe, care își vor impune semnătura în cinema-ul contemporan.

Unul dintre cele mai populare evenimente NexT revine la CinemaPRO vineri, 17 aprilie, 20.30, într-o seară cu dichis și covor roșu: Oscars Night. Cele cinci titluri nominalizate anul acesta la premiile Academiei Americane de Film, inclusiv câștigătorul statuetei pentru Cel mai bun scurtmetraj, „The Phone Call“, în regia lui Mat Kirkby, vor putea fi savurate în premieră în România, oferite de Shorts TV. Multi-premiat înainte de a ajunge la Oscar, „The Phone Call“ o aduce pe actrița britanică Sally Hawkins într-un rol emoționant, cel al unei angajate la un call center care intră în discuție cu un bărbat misterios (Jim Broadbent) ce-i va schimba viața.

„Aya“, regizat de Mihal Brezis și Oded Binnun, a marcat o premieră, fiind primul scurtmetraj lansat cu succes în Israel în cinematografe, pe cont propriu. În „Parvaneh“, al iraniencei Talkhon Hamzavi, o tânără afgană merge la Zürich să le trimită bani părinților și întâlnește o punkeriță. În „Boogaloo and Graham“, de Michael Lennox, doi puști, cu doi pui de găină pe umăr, învață lucruri despre viață. Iar în fascinantul „Butter Lamp“, distins cu numeroase premii, regizorul Hu Wei conturează subtil un întreg tablou politic în Tibet.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus