Stiri de ultima ora

Festivalul Internațional de Film la Toronto debutează joi cu o ediție a cărei temă centrală este "instinctul de supraviețuire"

Festivalul Internațional de Film la Toronto debutează joi cu o ediție a cărei temă centrală este instinctul de supraviețuire
Cultura
Festivalul Internațional de Film de la Toronto (TIFF) - cel mai mare eveniment cinematografic de acest tip din America de Nord - debutează joi și îi invită pe spectatori, prin intermediul peliculelor ce vor fi proiectate între 7 și 17 septembrie, să pătrundă în universul unor amenințări dintre cele mai diverse, într-o ediție 2017 a cărei temă centrală este "instinctul de supraviețuire", informează AFP.

Alegând să renunțe la un sfert din program și optând doar pentru 300 de lungmetraje și scurtmetraje provenind din 74 de țări, organizatorii au dorit să evite dispersarea spectatorilor, păstrând obiectivul principal al evenimentului: plasarea filmelor și a actorilor în poziții privilegiate pentru a participa la cursa pentru premiile Oscar din 2018.

"În acest an, tema majoră este instinctul de supraviețuire", a spus Piers Handling, directorul TIFF 2017.

Indiferent dacă este vorba despre amenințări legate de modificările climatice, suprapopulare, conflicte armate și tensiuni geopolitice, totul contribuie "la instalarea unei atmosfere de mare incertitudine sau chiar a unei frici reale", care se reflectă în programul festivalului, a adăugat directorul TIFF.

Deși anumite filme proiectate pot fi considerate o mărturie a faptului că "individual sau colectiv putem depăși" adversitatea și amenințările, altele, în schimb, "nu au neapărat un final fericit", a adăugat Piers Handling.

Filmul "The Mountain Between Us", în care Kate Winslet și Idris Elba luptă pentru supraviețuire într-un mediu ostil, și lungmetrajul "Stronger", cu Jake Gyllenhaal, inspirat din drama atentatelor teroriste comise în timpul Maratonului de la Boston, ilustrează această tendință în ediția din 2017 a festivalului canadian.

Filmul "Kings", cu Halle Berry și Daniel Craig, prezintă revoltele rasiale izbucnite în 1992 în Los Angeles. Acest lungmetraj a fost realizat de regizoarea franco-turcă Deniz Gamze Erguven, nominalizată în februarie 2016 la Oscarul pentru cel mai bun film străin cu pelicula "Mustang".

Deniz Gamze Erguven, la fel ca argentinianca Anahi Berneri ("Alanis") și poloneza Ursula Antoniak ("Beyond Words"), ilustrează dorința afișată a organizatorilor de a oferi o vizibilitate mai mare femeilor în programul festivalului.

Chiar dacă paritatea nu a fost încă atinsă, o treime din totalul lungmetrajelor prezentate la TIFF 2017 sunt regizate de femei.

Rămâne însă de văzut dacă o regizoare va reuși să câștige Premiul Publicului, singurul trofeu atribuit la Toronto.

Deși nu se bazează pe ideea unui palmares oficial, întrucât nu decernează alte trofee în afară de Premiul Publicului, fapt extrem de rar în rândul festivalurilor, TIFF impune totuși tendințele în privința actorilor și a filmelor care sunt recompensați apoi în sezonul premiilor cinematografice de la Hollywood, inclusiv cinci luni mai târziu, la gala premiilor Oscar.

Emma Stone a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță cu rolul din "La La Land", filmul regizat de Damien Chazelle care a obținut Premiul Publicului anul trecut la TIFF.

Pentru organizatori, prezentarea în avanpremieră a filmelor care se regăsesc câteva săptămâni mai târziu în plutonul fruntaș al box office-ului nord-american reprezintă o veritabilă provocare, în contextul în care Mostra de la Veneția și Festivalul Telluride, organizat în Colorado, propun doar "afișe frumoase".

Deși numeroase filme sunt lansate în fiecare an la începutul toamnei, "cred că Toronto este în continuare considerat acel festival-cheie pentru a amplifica notorietatea unui film înainte de sezonul premiilor de la Hollywood", a subliniat Piers Handling.

Filmele lansate la Veneția câștigă în notorietate și în rândul distribuitorilor și participanților de la Toronto, așa cum este deja cazul peliculelor "Mother!", de Darren Aronofsky, cu Jennifer Lawrence și Javier Bardem, și "Downsizing", de Alexander Payne, cu Matt Damon în rolul principal.

Festivalul de la Toronto acordă un loc important și documentarelor și va profita de ocazie în acest an pentru a o premia pe regizoarea franceză Agnes Varda și pelicula ei "Visages, villages".

Sportul și muzica sunt, se asemenea, la mare cinste în programul TIFF 2017.

"The Carter effect" prezintă amestecul de sportivi, muzicieni și multiculturalism al unui oraș, prin intermediul ascensiunii unui star al baschetului, Vince Carter, adulat la Toronto la începutul carierei sale. În acest documentar, produs de celebrul jucător din NBA LeBron James, va putea fi văzut și celebrul rapper Drake, originar din acest oraș canadian.

Regizoarea Lili Fini Zanuck prezintă în documentarul "Eric Clapton: Life in 12 bars" parcursul legendarului muzician britanic în cadrul grupurilor Cream și Blind Faith, dar și evoluția carierei solo a acestuia.

Tot în domeniul muzical, după proiecția unui documentar dedicat femeii care se ascunde sub identitatea artistei Lady Gaga, intitulat "Gaga: Five Foot Two", cântăreața americană va urca pe scenă la Toronto, cu condiția să își revină după o laringită care i-a privat luni seară pe fanii ei de un concert pe care vedeta pop ar fi trebuit să îl susțină în Montreal.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus