Stiri de ultima ora

Festivalul de film Sundance se deschide joi cu un afiș plin de vedete

Festivalul de film Sundance se deschide joi cu un afiș plin de vedete
Cultura
Noua ediție a Festivalului de film Sundance, creat de Robert Redford, se deschide joi în Utah cu o pleiadă de staruri de cinema și cu un afiș ce include, printre cele mai așteptate, filmele despre cuplul Obama sau masacrul de la Newtown. Mica stațiune de schi din munții Utah, din vestul SUA, va primi o avalanșă de staruri și de invitați, relatează AFP.

Ellen Page, Rachel Weisz, Viggo Mortensen, Kate Beckinsale, Michelle Williams, Daniel Radcliffe și vedeta muzicii pop Selena Gomez sunt prezenți pe afișul celor 120 de filme selecționate de acest festival care se încheie la 31 ianuarie. Multe filme au în vedere teme de actualitate, precum documentarul despre jurnalistul american James Foley, decapitat de gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS).

Selecția cuprinde și documentarul "Newtown", despre masacrul celor 26 de persone, între care 20 de elevi, în 2012 la Connecticut (nord-est).

"De fiecare dată când au loc astfel de incidente, am impresia că devenim mai puțin sensibili și doream să pătrund acest proces", a declarat realizatoarea filmului Kim Snyder. Un alt documentar, "Jim: the James Foley story", relatează destinul tragic al jurnalistului american decapitat în 2014 de ISIS. Realizat de Brian Oakes, prieten din copilărie al reporterului, filmul va fi prezentat în avanpremieră.

"Avem sentimentul că există o evoluție a filmului independent", a declarat John Cooper, directorul festival a cărui primă ediție a avut loc în 1985.

Printre producțiile care vor fi proiectate la Sundance — al cărui nume face trimitere la unul din celebrele filme ale lui Redford ("Butch Cassidy and the Sundance Kid") — se numără și "Nuts", despre un medic dintr-un orășel din Kansas în Marea Depresie care a făcut avere pretinzând că poate vindeca impotența prin transplantul de fudulii de țap.

Regizorul afro-american Spike Lee este de asemenea prezent cu un documentar biografic despre regele pop-ului Michael Jackson.

Președintele american Barack Obama va fi prezent în postură de personaj în "Southside with you", care se îndrăgostește în 1989 de Michelle, o tânără care aspiră să devină avocată și care avea să-i devină soție. La categoria filme de dramă americane, "Swiss Army Man" prezintă povestea unui tânăr pierdut în natură, (Paul Dano) care devine obsedat de un cadavru, interpretat de fosta vedetă a seriei "Harry Potter" Daniel Radcliffe.

Actrița de comedie Rosanna Arquette, sora Patriciei Arquette, este prezentă în două filme anul acesta la Sundance: "Lovesong" și "Frank and Lola", din distribuția căruia face parte și actrița franceză Emmanuelle Devos.

În categoria francofonie, noul film realizat de Anne Fontaine, va avea premiera mondială la Sundance, în timp ce actrița și regizoarea Julie Delpy va fi prezentă în filmul "Wiener-Dog" Todd Solondz. În ultimi ani, numeroase filme proiectate la Sundance au avut o carieră fulminantă și numeroși regizori au cunoscut aici primul lor succes, precum Quentin Tarantino și Steven Soderbergh.

Prezentat la ediția trecută, filmul "Brooklyn", cu Saoirse Ronan în rolul principal, a fost nominalizat anul acesta la premiile Oscar. Și Jennifer Lawrence a făcut senzație aici în urmă cu câțiva ani cu filmul "Winter s Bone", care i-a adus prima sa nominalizare la Oscar.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus