Stiri de ultima ora

Festivalul de film românesc din New York Making Waves va avea loc între 15 și 26 noiembrie

Festivalul de film românesc din New York Making Waves va avea loc între 15 și 26 noiembrie
Cultura
"The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution", cel mai amplu program dedicat cinematografiei românești în SUA, care celebrează în 30 de film e trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, va avea loc la Film Forum din New York, între 15 și 26 noiembrie, anunță MEDIAFAX.

"În anul 2005, o comedie neagră de trei ore despre un om pe moarte făcea istorie, reînviind cinema-ul românesc. «Moartea domnului Lăzărescu» este unul dintre filmele care au marcat nașterea unei revoluții artistice, o mișcare ce a stârnit, la nivel internațional, un interes crescând asupra unei generații excepționale de cineaști", spune Mihai Chirilov, directorul artistic al Making Waves și co-curator, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

"El a stimulat, totodată, redescoperirea unor filme importante din trecut, care ofereau o genealogie curentului pe care criticii l-au numit Noul Cinema Românesc. În 1990, regizorii care s-au trezit brusc eliberați de sub tirania cenzurii s-au grăbit să spună povești din trecutul lor recent. În următoarele două decenii, regizorii mai tineri și-au întors privirea către același trecut, dar cu alți ochi, aducând o perspectivă nouă asupra regimului comunist. Chiar și atunci când disecau cu sânge rece prezentul, umbrele întunecate ale trecutului încă le străbăteau poveștile, ca niște fantome familiare. Astăzi, mai rămâne de rezolvat enigma Revoluției însăși, care imploră o încheiere. Cele mai noi filme sapă în același trecut, mai îndepărtat, dar la fel de relevant, dar există și escapism, cu precădere în filme de gen. În ciuda aparentei ei diversități, această vastă retrospectivă este o excelentă lecție de istorie servită în cea mai agreabilă formă: filmele", mai spune acesta.

Reputată organizație de film din New York, Film Forum a găzduit de-a lungul timpului premierele americane ale mai multor filme din program - "Moartea domnului Lăzărescu", "A fost sau n-a fost?", "Marți, după Crăciun", "Poziția copilului" -, contribuind la întâlnirea publicului american cu ceea ce avea să se numească ulterior Noul Cinema Românesc și la recunoașterea acestor pelicule în rândul criticii.

Making Waves va prezenta la cea de-a 14-a ediție și o selecție a celor mai bune filme românești recente, între 5 și 10 decembrie, la Jacob Burns Film Center (Pleasantville, New York), partenerul de durată al evenimentului.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus