Stiri de ultima ora

Festivalul de Film de la Veneţia - 71 de lungmetraje, zece zile şi invitaţi ca Redford şi Fonda, Bardem şi Cruz

Festivalul de Film de la Veneţia - 71 de lungmetraje, zece zile şi invitaţi ca Redford şi Fonda, Bardem şi Cruz
Cultura
Robert Redford şi Jane Fonda în filmul „Our souls at night”                                    Fotografii: labiennale.org

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia începe miercuri cu satira SF a lui Alexander Payne ”Downsizing”, numeroşi invitaţi de marcă fiind aşteptaţi să participe la evenimentul care este considerat o platformă de lansare pentru producţii în sezonul Oscarurilor.

Matt Damon şi Kristen Wiig, protagoniştii ”Downsizing”, film al cineastului cunoscut pentru drama cu accente comice ”Sideways”, formează un cuplu american de clasă mijlocie care acceptă să fie supus unei intervenţii experimentale - ei vor fi mişcoraţi şi li se promite o viaţă mai bună.

Reuşita depinde de reacţiile criticilor. Spre exemplu, revista Variety a descris filmul ca ”«Dragă, am micşorat copiii» cu un mesaj social mai profund”.

În primele zile ale festivalului va fi prezentat şi ”Nico”, un film biografic care concentrează pe ultimii ani din viaţa solistei trupei Velvet Underground şi muză a lui Andy Warhol. Pelicula va fi prezentată în secţiunea Orizzonti.

Regizată de Susanna Nicchiarelli, cu actriţa daneză Trine Dryholm în rol principal, povestea suprinde unul dintre simbolurile New Yorkului anilor 1970, în anii 1987 şi 1988, ultimii doi din viaţa sa. Lupta cu dependenţa de heroină, relaţia cu fiul ei şi satisfacţiile date de muzica pe care o face sunt prezente în film.

”Downsizing” este unul dintre cele 21 de filme care vor concura pentru Leul de Aur, care va fi acordat pe 9 septembrie, alături de premii între care - pentru prima dată - pentru cea mai bună producţie VR.

Ca de obicei, lineup-ul de la Veneţia cuprinde producţii cu bugete importante, precum cel de-al şaselea film regizat de George Clooney, ”Suburbicon”, pelicule semnate de Andrew Haigh şi Warwick Thornton şi documentare precum ce al artistului chinez Ai Weiwei despre criza refugiaţilor, ”Human Flow”.

Britanicul Andrew Haigh prezintă ”Lean on Pete”, primul său film de la aclamatul ”45 Years” (2015), în timp ce Warwick Thornton ajunge săptămâna viitoare la Veneţia pentru a-şi promova ”Sweet Country”, un western plasat în Australia anilor 1920.

Sweet Country- regia: Warwick Thornton

În total, 71 de lungmetraje vor fi prezentate pe parcursul a zece zile, alături de 16 scurtmetraje şi două seriale de televiziune, potrivit AFP.

Robert Redford şi Jane Fonda sunt două dintre cele mai aşteptate staruri la Veneţia. Cei doi vor primi trofee pentru întreaga carieră şi îşi vor promova cel mai nou film în care joacă împreună - ”Our Souls at Night”, o drama realizată de Netflix despre povestea de dragoste neconvenţională dintre doi vecini.

Dragostea dintre doi oameni ajunşi la o anumită vârstă este tratată şi în pelicula ”Leissure Seeker”, în care Helen Mirren şi Donald Sutherland formează un cuplu independent.

Javier Bardem şi Penelope Cruz joacă împreună în drama ”Loving Pablo”, în care el interpretează rolul traficantului columbian de droguri Pablo Escobar, iar Cruz este amanta sa.

Bardem va fi văzut în festival şi alături de Jennifer Lawrence în thrillerul "Mother!", un film semnat de Darren Aronofsky, cunoscut pentru ”Black Swan”.

Actorul Ethan Hawke joacă în ”First Reformed”, de Paul Schrader, iar "Victoria & Abdul" al lui Stephen Frears este aşteptat să stârnească reacţii. 

Regizorul britanic Stephen Frears va fi recompensat, duminică, cu un premiu onorific la Festivalul de Film de la Veneţia pentru inovaţia adusă cinematografiei, înainte ca filmul care o are în rol principal pe Judi Dench să fie proiectat în premieră.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus